Muziek en religie horen bij elkaar. Dat is niet iets recents, maar dat gaat heel ver terug. Henk Trommel, de cantor-organist van de Kruiskerk in Amstelveen houdt met zijn orgelspel die traditie in ere. In deze podcast vertelt Henk Trommel over de geschiedenis van de kerkmuziek, het orgel en over de koren die hij begeleidt.
De religieuze muziek kunnen we dateren aan de hand van de psalmen, dus rondom de tijd van koning David, zo’n 1.000 voor Christus. Weer later kennen we de muziek van Palestrina en recenter natuurlijk de grote namen van de klassieke componisten, waarvan Bach voor de kerk de belangrijkste is.
Het orgel kent een lange traditie kent die wel teruggaat tot de derde eeuw voor Christus. Het kerkorgel zoals we dat tegenwoordig kennen gaat ongeveer terug tot de 8e en 9e eeuw na Christus. Vanaf de 12e eeuw werden kathedralen gebouwd met hierin orgels met balgen en lucht. Nog weer later kwamen orgels met registers zoals we die nu kennen.
Het koor is ook onlosmakelijk verbonden met de kerk. Niet alleen de psalmen en liederen staan op het repertoire van het kerkkoor, maar ook – en dan vooral tijdens de kersttijd en Pasen – de muziek van Johann Sebastian Bach. Zingen brengt samenhorigheid en verbinding, in deze tijden niet te onderschatten waarden in het leven. Henk Trommel leidt verschillende koren en weet een trouwe schare luisteraars hiermee te boeien, net als met zijn virtuoze orgelspel.
Henk Trommel vertelt niet alleen over muziek, maar laat deze ook horen: hij speelt de Pastorale in F van Johann Sebastian Bach op het orgel van de Kruiskerk in Amstelveen.