Wie mag er naar de kerk?

Anita Winter

COLUMN


Vanaf 1 juli mogen er weer kerkdiensten gehouden worden met maximaal honderd mensen. Mits de maatregelen van het RIVM gehanteerd worden. Dat is natuurlijk zeer verheugend. Veel kerkgangers zijn weliswaar dankbaar voor de mogelijkheid diensten online – of zoals in Amstelveen – via de tv mee te vieren, maar zelf lijfelijk in een dienst aanwezig zijn is toch anders, zelfs als gemeentezang voorlopig niet is toegestaan.

Maar wie mogen er naar de kerk als er meer kerkgangers zijn dan er volgens de anderhalvermeterregel in een kerk passen? De Protestantse Kerk in Nederland doet haar gemeenten  verschillende suggesties en benoemt een aantal punten waarop je moet letten. Uiteraard moeten mensen zich van te voren aanmelden, maar mag iedereen zich opgeven voor de dienst en is het wie het eerst komt, het eerst maalt? Of wordt er geloot onder de aanmeldingen? Je kunt er ook voor kiezen de gemeente in groepen in te delen naar leeftijd, wijken of alfabetisch, waarbij per dienst alleen de mensen uit één groep welkom zijn. Dus bijvoorbeeld alleen 40-minners of mensen van wie de achternaam begint met de letter A t/m K. En dan de volgende zondag een andere groep. Ook dan blijft van te voren aanmelden natuurlijk verplicht. Voor alle methoden is iets te zeggen en geen enkele oplossing is optimaal, omdat je hoe dan ook mensen moet buitensluiten van lijfelijke aanwezigheid.

Eigenlijk was ik wel een beetje verbaasd over de oplossingen van de PKN die zo politiek correct zijn en waar de gedachte van gelijke monniken gelijke kappen achter zit. Want zijn we (in de kerk) wel allemaal zo gelijk? Zou niet de allereerste vraag moeten zijn: wie heeft het het meest nodig om weer naar de kerk te kunnen gaan? Misschien kom je dan wel bij mensen uit aan wie je niet zo snel zou denken. Kinderen die niet kunnen teren op herinneringen aan tientallen jaren van kerkgang of mensen met een geestelijke beperking die niet begrijpen waarom het ritme van kerkgang überhaupt doorbroken is. Of juist een klein groepje ouderen die al tijden vrijwel niemand hebben ontmoet en nu op ruime afstand van elkaar een dienst kunnen meevieren.

Als we ons dan toch moeten aanmelden voor de kerkdienst, zou het dan niet mooi zijn als er mensen zijn die bij aanmelding aangeven: ‘Zet mij maar achteraan op de lijst’? Die graag komen, maar hun plaats liever aan een ander afstaan die het meer nodig heeft dan zijzelf om een dienst fysiek bij te wonen.

Ik teken ervoor.

Anita Winter, 22 mei 2020