Aktie Vrijheidsbrief – zondag 15 januari
Deze maand schrijven wij voor de Oekraïense Oleksandr Marchenko die eind 2018 in het oosten van Oekraine werd ontvoerd en maanden opgesloten zat in een ondergrondse cel. In november 2020 legde een Russische rechter hem 10 jaar cel op, waarschijnlijk alleen maar omdat hij Oekraïne steunt. Hij zegt dat hij werd gedwongen te bekennen dat hij een spion was. Omdat hij schildklierkanker heeft gehad, heeft hij dagelijkse medicatie en maandelijkse bloedtesten nodig. Maar deze krijgt hij niet. In de te schrijven brief roepen we de directeur van de gevangenis op Oleksandr Marchenko onmiddellijk de medische hulp te geven die hij nodig heeft. Ook moet er een grondig onderzoek komen naar de vermeende martelingen.
- De brief inclusief postzegel is na de dienst voor € 1,50 te koop
- Wilt u zo vriendelijk zijn om gepast te betalen om contacten zo veel mogelijk te vermijden
Natuurlijk kunt u ook nog mee doen met de mailacties via https://www.amnesty.nl/acties/schrijfactie-rusland-marchenko. De mailacties herkent u aan “stuur een mail! @”.
De Aktie Vrijheidsbrief wordt al meer dan vijfentwintig jaar gehouden in een groot aantal kerken in Amstelveen en Amsterdam-Buitenveldert. Maandelijks wordt een schrijfactie georganiseerd voor mensen ergens in de wereld die ten onrechte of zonder eerlijk proces worden gevangen gehouden. Of als marteling en het onthouden van medische behandeling aan de orde is.
Elke derde zondag van de maand, met uitzondering van de maanden juli en augustus, wordt in de deelnemende kerken de over te schrijven of voorgedrukte brief te koop aangeboden. Naast de vertaling van de brief die meestal in het Engels is, wordt ook achtergrondinformatie gegeven over het betreffende land. Met de voorgedrukte brief wordt tegemoet gekomen aan de wens van ouderen die moeite hebben met het schrijven van een andere taal en aan hen die geen tijd hebben de brief over te schrijven.
Het initiatief voor de Aktie Vrijheidsbrief werd destijds genomen door een aantal jongeren uit de (voormalige) Bankraskerk. Nadat zij geloofsbelijdenis hadden gedaan wilden zij op een concrete en zinvolle manier uiting geven aan hun geloofsovertuiging en kwamen zij op het idee een schrijfactie te starten.