Aktie Vrijheidsmail – september

Afgelopen periode hebben we geëxperimenteerd met het onder de aandacht brengen van mailacties als alternatief voor de Aktie Vrijheidsbrief. Gelukkig hebben meerderen van u de mailacties van Amnesty gevonden. Helaas kan Amnesty bij de mailacties niet aangeven hoelang deze op de website blijven staan. Dat heeft ons doen besluiten om niet meer één actie voor u eruit te lichten. Zolang wij in verband met de coronamaatregelen nog niet terugkeren naar de fysieke verkoop, willen wij u de weg wijzen naar de mailacties zodat u zelf uw keuze kunt maken aan welke actie u bij wilt dragen.

Indien u op deze link https://www.amnesty.nl/kom-in-actie/acties klikt (als dat niet lukt de link kopiëren en in uw browser/zoekmachine plakken) ziet u alle acties die Amnesty op dit moment voert. Onderaan de foto’s ziet u het land waar de actie op gericht is en daaronder in een gele balk wat voor soort actie het betreft, een petitie, mail of brief. De mailacties herkent u aan stuur een mail! @. Als u een actie opent ziet u links een toelichting over de betreffende actie. Rechts hoeft u alleen uw naam, e-mailadres en woonplaats in te vullen en vervolgens op <verstuur mijn e-mail> te klikken. Doet u ook mee?


De Aktie Vrijheidsbrief wordt al meer dan vijfentwintig jaar gehouden in een groot aantal kerken in Amstelveen en Amsterdam-Buitenveldert. Maandelijks wordt een schrijfactie georganiseerd voor mensen ergens in de wereld die ten onrechte of zonder eerlijk proces worden gevangen gehouden. Of als marteling en het onthouden van medische behandeling aan de orde is.

Elke derde zondag van de maand, met uitzondering van de maanden juli en augustus, wordt in de deelnemende kerken de over te schrijven of voorgedrukte brief te koop aangeboden. Naast de vertaling van de brief die meestal in het Engels is, wordt ook achtergrondinformatie gegeven over het betreffende land. Met de voorgedrukte brief wordt tegemoet gekomen aan de wens van ouderen die moeite hebben met het schrijven van een andere taal en aan hen die geen tijd hebben de brief over te schrijven.

Het initiatief voor de Aktie Vrijheidsbrief werd destijds genomen door een aantal jongeren uit de (voormalige) Bankraskerk. Nadat zij geloofsbelijdenis hadden gedaan wilden zij op een concrete en zinvolle manier uiting geven aan hun geloofsovertuiging en kwamen zij op het idee een schrijfactie te starten.