Profeet Elisa
Op de zondagen 16 oktober t/m 20 november staan er lezingen over de profeet Elisa op het leesrooster. Boeiende verhalen en tegelijk soms weerbarstige teksten!
Hoe mooi is het dan niet om die samen te lezen, en er met elkaar over te spreken? Wat staat er nou eigenlijk? Lees mee met de dominee!
Op de woensdagen 12, 19 en 26 oktober is er een predikant in de Paaskerk om de lezing van de zondag te lezen en te bespreken, ’s avonds om 20.00 uur.
Op de woensdagen 2, 9 en 16 november is er een predikant in de Kruiskerk om de lezing van de zondag te lezen en te bespreken, ’s middags om 15.00 uur.
Zondag 16 oktober is de tekst 2 Koningen 2: 19-25
Aanmelden niet nodig.
Meer info:
- ds. Barbara de Groot (dsdegroot@paaskerk-amstelveen.nl) of
- Roel Knijff (dsknijff@kruiskerk-amstelveen.nl) .
Elisa en het wonder van de olie van de weduwe van de profeet
(2 Koningen 4,1-7)
Pieter de Jode I (1573 Antwerpen – 1634 Antwerpen)
Materiaal en techniek: zwart krijt, pen in bruine inkt , bruin gewassen, doorgegriffeld, kaderlijnen in zwart krijt
Museum: Boijmans Van Beuningen (depot)
De tekenaar, graveur en prentuitgever Pieter de Jode de Oude was de zoon van Gerard de Jode (1509/17-1591), die uit Nijmegen afkomstig was en zich op zijn laatst in 1547 als graveur, kaartenmaker en prentuitgever in Antwerpen gevestigd had.
Omstreeks 1595 reisde Pieter de Jode naar Rome en Parijs. In 1599-1600 werd hij toegelaten tot het Antwerpse Sint-Lucasgilde, waar hij diverse bestuurlijke functies vervulde. In 1602 trouwde hij met Suzanna Verhulst, een schoonzuster van Jan Brueghel de Oude. In Italië graveerde De Jode naar Italiaanse meesters als Francesco Vanni, Titiaan en Jacopo Bassano. Terug in Antwerpen graveerde hij boekillustraties voor uitgaven van Christoffel Plantijn en voor publicaties van Jacob Cats (naar ontwerpen van Adriaen van der Venne), waaronder diens Houwelick (1625). Hij maakte ook gravures naar ontwerpen van Sebastiaan Vrancx, Otto van Veen, Rubens en Anthony van Dyck. Vermoedelijk heeft Pieter de Jode veel ontwerpen voor prenten getekend. Slechts weinige van zijn tekeningen kunnen echter met prenten in verband gebracht worden.
Ook de zoon van Pieter de Jode, Pieter de Jode II (1604-1674?), was graveur en prentuitgever en een leerling van zijn vader.