De eeuw van China

Gerben Drost

COLUMN


We kijken uit naar het Pinksterfeest. Met de uitstorting van de Heilige Geest wordt ook het begin van de kerk gevierd. In de vroege middeleeuwen ging dat gepaard met een week van verplichte rust. De Heilige Geestweek. En in de loop der eeuwen werden er dagen vanaf gehaald. De Synode van Dordrecht beperkte het tot nog maar twee Pinksterdagen. In onze tijd is die tweede pinksterdag af en toe al in het geding.

Niet dit jaar. Op tweede Pinksterdag gaan we wat versoepelen in coronatijd. Horeca (restaurants en terrassen), musea, bioscopen, culturele instellingen en   voortgezet onderwijs en wat niet al gaat voorzichtig weer open met respect voor de anderhalve meter afstand tussen mensen.

En in het OV en in het vliegtuig moet het mondkapje op. Er is een levendige handel in mondkapjes ontstaan. Creativiteit alom. Hippe ontwerpen en al dan niet wasbaar. Zo zijn er al diverse LGTB mondkapjes, mondkapjes met Beagles erop…. Op die met de Friese vlag (Fryske mûlekapkes) staat al een levertijd van anderhalve week.

Ik zag nog geen PKN mondkapjes. Laat staan exemplaren met onze kerken te Amstelveen-Buitenveldert erop. Wat niet is kan nog komen.

Een maand later mogen samenkomsten van 100 personen georganiseerd.

Plots bleek zingen een probleem. Tja, als het een mooie zomer wordt moeten we maar met de kerk naar buiten. Voor het zingen de kerk uit. De Hagenpreken keren mogelijk terug. In het Augustinuspark bij de Paaskerk, het Openlucht Theater achter de Kruiskerk en in de tuin bij de Pelgrimskerk. Wel die anderhalve meter afstand. Buiten zingen, wie wil het wagen? B&W moeten het ook zien zitten. Voor de korte termijn is het echter beter als we allen bidden om regen.

Grootste vraagstuk is hoe de kerk ook na de actuele misère weer gaat ontwaken. In nota bene de Groene Amsterdammer las ik een fors artikel over Christendom en geloven over twintig jaar. In onze streken is sprake van ontkerkelijking. “In Afrika en Zuid-Amerika, maar ook in Azië groeit de kerk als kool. In China zijn naar schatting honderd miljoen mensen christen, voor een groot deel in geheime huiskerken die onder de radar van de Communistische Partij opereren”. Het Christendom trekt richting het Oosten. Maar er trekt ook wat naar onze streken. Een miljoen immigranten in Nederland zijn Christen, in elk geval in naam.

Christendom en kerk, wie weet past het heel goed bij de eeuw van China.

Gerben Drost, 29 mei 2020