Historisch Besef

COLUMN

Gerben Drost


In ons hybride kerkelijke leven – anno 2021 – is de eredienst van afgelopen zondag in de Kruiskerk een kijkcijfer hit van jewelste op ‘kerkdienst gemist’. Protestants Amstelveen – Buitenveldert keek gezamenlijk naar een prachtige en ontroerende dienst waarin ds. Sieb Lanser afscheid nam wegens emeritaat. Historie in de dienst en volop actualiteit.

Extra historisch feit is het dat de viering integraal werd/wordt uitgezonden met zo weinig mogelijk mensen in het kerkgebouw. Een unieke film die bewaard blijft. Er werden na ‘de losmaking/de vrijlating’ van dominee Sieb/p hartelijke woorden gesproken via een film op het scherm en fysiek in de kerk.

Gelukkig blijven Sieb & Tim wonen in Amstelveen. Dus emeritus/metgezel tot ziens: op de markt, in de kerk en in het Amstelveen Diversiteit Café in Villa Randwijck!

Over kerk gesproken. Er was een fragment waarin de Kruiskerk tot in alle hoeken en gaten werd getoond. Rijksmonument in Amstelveen.

Het geheel duurde krap 2 uren. Ik heb van begin tot eind gekeken, geluisterd en meegezongen!

Daarna op de fiets gestapt. Eerst de kersverse gedenktegel aan de Charlotte van Montpensierlaan bewonderd. Bij een bombardement op 24 februari 1945 kwamen daar minstens 10 mensen om het leven en er vielen vele gewonden. De geallieerden waren mogelijk uit op de bunker iets verderop.

Door naar die bunker aan de Wolfert van Borsselenweg. Die staat nu ingepakt. Het renovatiewerk gaat beginnen. Beneden, maar ook boven op de dijk bewakingscamera’s. Alsof er elk moment een aanslag kan plaatsvinden. Toen ik net voor het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw in Amstelveen kwam wonen raakte ik snel betrokken bij sociëteit de Bunker. Iets van de buurt en nauw verbonden met de toen nog gereformeerde Pauluskerk. Er ging veel bier doorheen op talrijke avonden. En gehunkerd in de Bunker. Er kwamen levensverbintenissen uit voort. Ik vraag me af: was ik de eerste homo in de Bunker? Afijn, eerdaags sowieso niet de laatste. De Bunker krijgt een educatieve functie. Moet bijdragen aan het vertellen van het verhaal van de historie van Amstelveen in de Tweede Wereldoorlog. Bij nader inzien stem ik in met deze redding en bestemming. Voel me bijkans geroepen om vrijwilligerswerk te doen. De Bunker revisited. In de Bunker was er ooit een vriendengroep KGB, de Kritische Geest in de Bunker. We vonden dat er meer moest gebeuren dan enkel bier drinken. We hebben op onze avonden de hele wereld en omstreken intensief doorgenomen.

Verder naar Zorgvlied voor de periodieke poetsbeurt. Een ware pelgrimage die middag op beide wegen langs de Amstel van wandelaars en fietsers. Op Zorgvlied bloeiden de eerste narcissen.

Een gedenkwaardige zondag. In de Amstel aan de kant van het Amstelpark lag een bootje aan de wallekant waarin poffertjes werden gebakken en waaruit verkocht. Ik kon me beheersen. Fijn dat mijn historisch besef werd aangewakkerd.

Gerben Drost, 5 maart 2021