Vrouwenochtend

COLUMN

Wilma Beukhof


In onze gemeente werd vorige week voor het eerst sinds drie jaar weer een vrouwenochtend gehouden. Normaal een ochtend die enkele keren per jaar werd gehouden, maar ja, corona had ook hierbij roet in het ontbijt gegooid.

We beginnen namelijk altijd met een ontbijt. Een tafel vol heerlijke verse broodjes, vers van de bakker, met yoghurt, fruit, kaas en ham, sapjes, koffie en thee: het deed niet onder voor het eerste het beste toekan-ontbijtbuffet. Natuurlijk spreek je elkaar wel eens bij de koffie na de kerkdienst, maar nu, zo met ruim twintig vrouwen en zonder mannen, heb je toch weer heel andere gespreksonderwerpen. Reuze gezellig, en soms best diepgaand.

Daarna was er een workshop ‘Creatief schrijven bij de Bijbel’, gegeven door Coby Kremer. We moesten pen en papier meenemen, en ik had eerlijk gezegd geen flauw idee wat het zou worden. Je ziet wel eens van die Bijbelteksten die gehandletterd zijn (geen idee of deze vervoeging klopt!). Die vind ik altijd heel mooi, maar aangezien we een pen mee moesten nemen, vermoedde ik dat het anders zou zijn. En dat was dus ook zo. Volgens de uitnodiging “helpt schrijven je om met meer aandacht aanwezig te zijn en om je stille tijd met God te verdiepen.”

We begonnen om er een beetje in te komen met een naamgedicht en een woordgedicht. Bij een woord of je naam (wie een korte naam had, bofte!) schrijf je bij elke letter een woord dat daarbij hoort. Bijvoorbeeld dit:

C = Christelijk
O = Openheid
L = Lastig (om een onderwerp te bedenken)
U = U als lezer
M = Mooipraterij?
N = Nevenwerkzaamheid

Ook moesten we bedenken waar we in de afgelopen 24 uur gelukkig van waren geworden. Dat kan soms knap lastig zijn, maar het is best goed om je zegeningen weer eens te tellen. Maar dat was niet alles: dan moest je er een elfje over schrijven. Een niet persé rijmend gedicht van 5 regels met 1, 2, 3, 4 en 1 woorden per zin. Ik was de dag ervoor naar de sportschool geweest:

Sportschool
Soms afzien
Soms ook niet
Het gaat steeds beter
Girlpower!

Nu denkt u wellicht: wat heeft dat met schrijven bij de Bijbel te maken? Nou, meer dan je zou denken. We zouden op deze manier ook een samenvatting van de kerkdienst kunnen maken. Hoewel ik elke preek aantekeningen maak, heb ik het ook eens hiermee geprobeerd. En tot mijn grote verrassing bleek het inderdaad te werken. Je zet in die paar woorden de essentie neer. Dat is makkelijker terug te vinden dan al die onderstreepte woorden in mijn schrijfblok.

En voor de stille tijd, die in het begin werd genoemd? Daarvoor mocht je één onderdeel van een Bijbeltekst uitkiezen en daar vijf minuten over volschrijven. We kregen Psalm 131 hiervoor aangereikt. David heeft zijn ziel tot rust en stilte gebracht als een kind bij zijn moeder. Hij wandelt niet in dingen die te groot en te wonderlijk voor hem zijn. Je wordt daar ook doodmoe van, van het altijd streven naar iets hogers. Misschien moeten we daar dan ook mee uitkijken met dit soort workshops, hoe waardevol ook: dat je jezelf niet een last oplegt die je niet hoeft te dragen. Het heet niet voor niets een WORKshop. Natuurlijk kan deze manier van omgaan met de Bijbel voor jou heel waardevol zijn, maar dat geldt niet voor iedereen. Dat kind hoeft ook niet eerst allerlei werkjes te doen om bij zijn moeder te mogen komen. Laten wij ook maar gewoon onze handen uitstrekken naar de Vader: “Papa, tillen!” Dan krijgen we een dikke knuffel, zeker weten!

Wilma Beukhof, 19 maart 2023