Alles is anders in deze coronatijd: Hoe gaan we weer van start in september?

Hoewel veel coronamaatregelen inmiddels versoepeld zijn, is het gemeenteleven nog verre van ‘normaal’. Waar kunnen gemeenten op varen, nu het nieuwe seizoen bijna van start gaat?

Hoe fijn het ook is dat de coronamaatregelen de laatste maanden geleidelijk zijn versoepeld, het heeft de situatie er niet eenvoudiger op gemaakt, ziet classispredikant Julia van Rijn. Zij maakt samen met Wim Beekman vanuit het beraad van classispredikanten deel uit van de zogeheten ‘protocolgroep’, die in overleg met de overheid en het RIVM gemeenten adviseert over een zorgvuldige invulling van de geldende voorschriften. “Ten tijde van de lockdown was alles niet zo ingewikkeld: toen mochten er gewoon geen fysieke kerkdiensten plaatsvinden. Inmiddels leven er veel vragen bij gemeenten: wat mag wel, wat mag niet? Hoe richt je de kerk goed in? En hoe ga je om met gemeentezang? Het protocol probeert op die vragen in te gaan en te anticiperen op de behoeften van gemeenten. We actualiseren het protocol steeds op basis van de veranderende richtlijnen.”

Verschillen

Zoals het voor de ene gemeente gemakkelijker was om in maart snel te starten met het streamen van kerkdiensten dan voor de andere, zo zijn er ook in de huidige situatie veel verschillen tussen gemeenten, ziet Van Rijn. “Sommige gemeenten moeten wachtlijsten hanteren omdat er meer gemeenteleden naar de diensten willen komen dan toegestaan; andere gemeenten merken juist dat mensen heel voorzichtig en afwachtend zijn. En er zijn ook gemeenten die hebben besloten om pas in september weer met fysieke kerkdiensten te starten, als hopelijk wat duidelijker is hoe het virus zich ontwikkelt.” Dan is er nog de kwestie van de gemeentezang. “Goede ventilatie en voldoende ruimte lijken essentieel om veilig samen te kunnen zingen. In grote monumentale kerken kan dat dus weer, terwijl het in kleine kerkzaaltjes nog sterk ontraden wordt. Dat kan mensen ervan weerhouden om naar de kerk te komen: de gemeentezang en de ontmoeting bij de koffie zijn voor veel gemeenteleden toch erg belangrijk.”

Verdriet

Het effect van maandenlang niet naar de kerk kunnen, zal nog moeten blijken, denkt de classispredikant. “Aan de ene kant heeft deze periode mooie dingen opgeleverd: veel gemeenten bereiken met hun online diensten meer mensen dan normaal, en willen het streamen daarom doorzetten. Aan de andere kant maken sommige gemeenten zich ook zorgen: komen alle mensen die eerder in de kerk zaten, weer terug? Sommige mensen staan te trappelen om weer naar de kerk te komen, maar andere hebben wellicht ontdekt hoe makkelijk het is om thuis naar de dienst te kijken. Dat is wel spannend.”

Ook de gevolgen van de ervaringen met ziekte en sterfte moeten nog blijken. “Sommige mensen hebben maandenlang niet bij hun partner kunnen zijn, of hebben door alle beperkingen en de kleinschalige uitvaarten niet goed kunnen rouwen. Dat zou een soort posttraumatische stress kunnen opleveren. Van gemeenten waar veel gemeenteleden zijn overleden, hoor ik dat ze nadenken over manieren om uiting te geven aan het verdriet. Bijvoorbeeld in de vorm van een herdenking of een gedachtenisdienst.”

Startdag

Hoe de situatie zich de komende maanden zal ontwikkelen, is nog ongewis. De protocolgroep houdt – net als de overheid en het RIVM – rekening met een eventuele ‘tweede golf’ en de gevolgen daarvan. Dat is voor Van Rijn echter geen reden om gemeenten tot overdreven voorzichtigheid te manen bij de voorbereidingen van de startactiviteiten in september. “Een heel weekend lang samen kamperen is misschien wat minder verstandig, maar een startdag met activiteiten in en om de kerk zou toch moeten kunnen. Mochten er regionaal toch versoepelingen teruggedraaid moeten worden, dan kan het programma last-minute altijd nog aangepast worden.”

U vindt het protocol met de actuele richtlijnen en adviezen voor gemeenten op protestantsekerk.nl/corona. Ervaringen met andere gemeenten uitwisselen? Dat kan in de Facebookgroep ‘Kerk-zijn in tijden van corona’.

bron: Magazine Protestantse Kerk