Schaduwzijden van het Digitale Tijdperk

Op dinsdag 8 juni 2021 vanaf 20.00 uur spreekt Marjolein Lanzing over de schaduwzijden van het digitale tijdperk in de Pelgrimskerk Buitenveldert, Van Boshuizenstraat 560 (ingang Backershagen). Voor het bijwonen van de lezing is aanmelding verplicht via lezing@pelgrimskerk.nu. Het is ook mogelijk om de lezing via livestream te volgen. De toegang is gratis, een bijdrage voor Stichting Jarige Job is gewenst. U kunt hier direct een bedrag overmaken of scan de qr-code.

Onze maatschappij wordt steeds afhankelijker van techgiganten. De Big Five; Facebook, Amazon, Google, Apple en Microsoft, hebben steeds meer invloed op ons en onze sociale domeinen. Enerzijds lijkt het alsof Big Tech oplossingen brengt voor aller hande maatschappelijke problemen. Anderzijds waarschuwen critici voor een wereld waar democratische besluitvorming en publieke waarden zijn verdrongen door technologisch solutionisme en de commerciële logica van private partijen. Een wereld waarin mensen gemanipuleerd kunnen worden op basis van hun data. Denk bijvoorbeeld aan het beïnvloeden van stemgedrag door Cambridge Analytica op Facebook. Een wereld waarin een handjevol bedrijven bepaalt hoe de publieke sfeer eruit moet zien in plaats van democratisch verkozen vertegenwoordigers. Denk hierbij aan de CoronaMelder die mogelijk werd gemaakt door Google en Apple of aan universiteiten en middelbare scholen die hun studenten een gmail-account geven. Deze machtsongelijkheid staat op gespannen voet met autonomie en een gezonde democratie. Kunnen we ons nog verzetten?

Marjolein Lanzing is universitair docent techniekfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hiervoor bestudeerde ze publiek-private partnerschappen in de gezondheidszorg voor het Europese onderzoeksproject ‘Digital Good’ van Tamar Sharon bij IHub. Ze promoveerde bij de afdeling Filosofie en Ethiek van de Technische Universiteit Eindhoven op de ethische en sociale problemen rondom de toepassingen van nieuwe surveillance-technologieën. Marjolein is bestuurslid van Bits of Freedom en het Amsterdam Platform for Privacy Research. Ze schrijft een boek over haar promotieonderzoek bij de Bezige Bij.

Spreekster: Marjolein Lanzing
Dinsdag 8 juni 2021, 20.00 uur
Aanmelden: lezing@pelgrimskerk.nu

<de livestream wordt uitgezonden via een omleiding via de Paaskerk Amstelveen>

Toegang: gratis. Een gift aan Stichting Jarige Job wordt op prijs gesteld.

 

 

 

 

advertentie digitale tijdperk