Bijbels bakken

Je kunt altijd weer opnieuw beginnen.

Bijbels bakken

Bijbels bakkenVandaag nodigen we je uit om, samen met je vader of moeder, zelf koekjes en cake te gaan bakken. Hieronder een recept voor een koek met Bijbelse ingrediënten en als je van puzzelen houdt: een cake met ingrediënten die je in de Bijbel moet opzoeken. Het laatste recept komt uit het archief van onze kerk. Het is in mei 1983 door iemand ingeleverd, toen het groot feest was in de Paaskerk. Toen bestond de Paaskerk namelijk 20 jaar. Heel veel succes en eet smakelijk.

Eenvoudige koek met Bijbelse ingrediënten

125 gram boter
250 gram bruine suiker
425 gram meel
5 vijgen
100 gram rozijnen
125 gram water
3 eieren
4 theelepel zout
2 theelepels bakpoeder

De boter tot crème roeren, suiker toevoegen, meel met bakpoeder (of gist) toevoegen. Alles door elkaar kloppen, het water toevoegen en daarna één voor één de eieren. Aan stukjes gesneden vijgen toevoegen en geweekte rozijnen. Bak het deeg in een beboterde en met meel bestoven blik. Bak de koek in matig verwarmde oven bij een temperatuur van 150 graden C. in gaar in 60 – 80 minuten.

Bijbelcake

1. 250 gram Richteren 5, vers 25, laatste woord
2. 250 gram Jeremia 6, vers 20, laatste woord (Statenvertaling)
3. 1 theelepel Samuel 14, vers 25
4. 3 van Jeremia 17, vers 11
5. 250 gram 1 Samuel 30, vers 12
6. 250 gram Nahum 3, vers 12 (kleingesneden)
7. 60 gram Numeri 17, vers 8 (geweld en kleingesneden)
8. 500 gram 1 Koningen 4, vers 22
9. 2 Kronieken 9, vers 9 naar smaak toevoegen
10. 1 snuifje Leviticus 2, vers 13
11. 1 theelepel Amos 4, vers 5
12. 3 theelepels Richteren 4, vers 19
(NB. Desem is bakpoeder)

Bereiding: 1, 2 en 3 tot room kloppen. Voeg 4 – stuk voor stuk- toe terwijl u blijft kloppen. Daarna 5, 6 en 7 al kloppende toevoegen. Meng 8, 9, 10 en 11 en meng dit door de massa. Voeg als laatste 12 toe. Bak de Bijbelcake in 1,5 uur in de oven op 170 graden.

naar adventskalender