Derde advent

Het geluk van een kind begint in het hart van de moeder – Phil Bosmans

De Ster en de Sterren

Sterren wijzen de weg aan zeelui en zeehonden. Sterrenbeelden vertellen je wat voor persoon je bent, en wat je toekomst is. En dit jaar werden we niet door één ster maar door een krans of kroon van sterren meegesleurd: de corona.
De sterrenhemel kan diep ontzag inboezemen, maar ook angst voor je eigen nietigheid.
Alles is groots en ongrijpbaar aan haar.

Maar naarmate wij mensen meer in de nacht leven en werken en onderweg zijn, zien we steeds minder van de sterrenhemel. Met ons licht vervuilen we de hemel. Sterren vertellen ons steeds minder en wijzen ons niet meer op onze bescheiden plaats op aarde. Met alle gevolgen van dien.

Van Gogh schilderde de sterrennacht en drukte er zijn verwondering mee uit, maar tegelijk zijn gevoel van twijfel en wanhoop die zich meer en meer van hem meester maakten. Licht en donker. In één van zijn brieven citeert hij een woord van de schrijver Victor Hugo:
‘God is een vuurtoren met een onderbroken lichtsignaal’. Om daaraan toe te voegen dat hij zich nu in de duisternis voelt zitten. Hij zou willen dat iemand hem iets kon vertellen wat geruststelt en troost, zodat hij verder kon zonder te verdwalen in de eenzaamheid.

De zoektocht van Van Gogh is die van ieder mens, zeker in een jaar als dit waarin we meer dan ooit met onze nietigheid worden geconfronteerd. Toch maar weer ‘s wat meer naar boven kijken: naar de miljoenen sterren waar ooit Abraham zich klein (en toch vol vertrouwen) onder voelde; en naar die ene Ster van de Wijzen.

Gij die alle sterren houdt,
in uw hand gevangen,
Here god, hoe duizendvoud
wekt gij ons verlangen.

Christus, stille vaste ster,
O gij licht der lichten
dat tot u, van her en der
wij onze schreden richten

ds. Fokko Omta

naar adventskalender