Tweede advent

Als je werkelijk liefde wilt, dan ontdek je dat ze voor je staat te wachten – Oscar Wilde

Stem en tegenstem

tweede adventIn Jesaja 40 klinken 2 stemmen. De opgewekte stem zegt: “Houd moed, het komt goed, baan een weg door de woestijn, een pad om uit de wildernis te komen”. De tegenstem zegt: “Dat zeg je nu wel, maar wat heeft het voor zin? De mens is zo kwetsbaar als gras, hij verwelkt als een bloem”. Herkenbare stemmen in elk van ons. We vragen ons af hoelang het nog zal duren voordat we weer vrijuit kunnen leven, wanneer alles weer normaal wordt. Maar wat is dan normaal? En komt het echt weer helemaal goed?

In Jesaja klinkt vervolgens: “Ja, het klopt, de mens is kwetsbaar. Maar weet dat het woord van onze God altijd standhoudt”. Bemoedigend en troostvol.

Tegelijk hoor ik daar de stem die zegt: “Ja ja, maar wat koop ik daarvoor als ik in mijn eentje thuiszit, en niemand zich iets van mij lijkt aan te trekken?” Heel legitieme vragen. En toch, en toch, ook voor wie eenzaam is is het woord van God er. Hoewel je er soms of misschien vaak niets van merkt, het is er wel. Zoals Johannes de Doper, verwijzend naar Jezus, zegt dat er onder ons iemand is die we niet kennen. We kennen hem niet, maar hij is er wel. We horen het woord van God wellicht niet, maar het is er wel. Ja, het gras verdort en de bloem verwelkt, maar het woord van onze God houdt altijd stand. Aan ons om daar gestalte aan te geven, door een richting te wijzen, door een vorm van aandacht, door voor elkaar te bidden. Wat ook maar bij jou, bij u past.

Trudy Joosse-Ridder, ouderenpastor

Jesaja 40: 1-11

naar adventskalender