Het kerkgebouw

Woensdag 20 april 1955 nam de Kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Amsterdam-Zuid contact op met het Gemeentebestuur van Amsterdam voor een optie op een terrein voor kerkbouw in de Buitenveldertsche polder.

Drie jaar later wordt op maandag 2 juni 1958 de eerste steen gelegd van de eerste woning in de polder, een stormachtige bouwontwikkeling van Buitenveldert volgt. De Kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Nieuwer-Amstel Noord, waaronder de Buitenveldertsche polder kerkelijk valt, zit ook niet stil en besluit dat, na de gebruikelijke aanbestedingsprocedure, Ir. A. Rothuizen de architect wordt van de nieuwe Gereformeerde Kerk.

Ruim drie jaar na de eerste Buitenvelderste steen plaatst de aannemer op zaterdag 16 december 1961 de bouwkeet voor de bouw van de Pelgrimskerk in de Van Boshuizenstraat 560. De bouw kan beginnen en dat vindt officieel plaats met het slaan van de eerste paal door Ds. W.H. Melles op maandag 19 februari 1962.

Foto: Pelgrimskerk 1963 (Stadsarchief Amsterdam)

Op donderdag 19 december 1963 wordt het kerkgebouw feestelijk in gebruik genomen. De voorzitter van de bouwcommissie Ds. A. Dragt draagt de kerk over aan Ds. Melles, voorzitter van de wijkkerkenraad. Zes dagen later, op woensdag 25 december 1963, 1e Kerstdag, is de eerste dienst met als voorganger Ds. Melles.

In september 1997 vindt het besluit plaats dat Gereformeerden en Hervormden ‘Samen op Weg’ gaan. De Pelgrimskerk wordt de centrale plek van de kerkelijke gemeente in de tuinstad Buitenveldert. Een grondige interne verbouwing volgt daarop. De kerkzaal wordt verkleind en een stiltecentrum wordt toegevoegd.

In de loop van1999 is de verbouwing gereed en blijft het een warm kloppend hart voor iedereen. Het uitgangspunt van talloze activiteiten voor de kerk en voor heel Buitenveldert.

Per 1 juli 2022 is de Pelgrimskerk verkocht en krijgt een andere bestemming.

Foto: Pelgrimskerk – Rob van Kesteren †