Programma in de veertigdagentijd

Petrus Veertigdagentijdkalender.
Op woensdag 14 februari start de veertigdagentijd. De veertigdagentijd is een periode van bezinning en inkeer op weg naar Pasen. In deze periode willen we met elkaar een aantal activiteiten vormgeven die te maken hebben met het thema ‘De Kracht van Stilte”.
Iedere week is er een activiteit om met elkaar inhoud te geven aan de veertigdagentijd. Activiteiten vinden plaats in de Kruiskerk (Van der Veerelaan 30A), de Paaskerk (Augustinuspark 1) en de Titus Brandsmakerk (Westelijk Halfrond 1).

In de startweek van de veertigdagentijd zijn er de volgende activiteiten:

Woensdag 14 februari
15.00 uur Met het oog op zondag – voorbereiding op viering van zondag 18 februari.
We lezen Jeremia 1. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden. Locatie: Paaskerk
19.30 uur Viering Aswoensdag in de Paaskerk
Aswoensdag is de start van de Veertigdagentijd. Tijdens de kerkdienst worden de groene takjes van Palmpasen van vorig jaar verbrand, waarmee op de voorhoofden van de kerkgangers een kruisje wordt getekend als teken van vergankelijkheid van het leven.
Donderdag 15 februari
20.00 uur Documentaire/film: ‘Where are you, Adam?’
Deze film dompelt de kijker onder in het dagelijkse leven van een afgelegen klooster op het Griekse schiereiland van de berg Athos. De beelden van het kloosterleven zijn vol authentieke personages en alledaagse heiligen, en komen tot ons bevrijd van de wikkels van alledaagse prioriteiten. Wat naar voren komt, is een fascinerende blik op het ongeëvenaarde leven van een bloeiende kloostergemeenschap in het midden van de eenentwintigste eeuw. Locatie: Paaskerk.
N.B. De opbrengst van jouw vrijwillige bijdrage komt ten goede aan Oekraïne.

Meer over de documentaire ‘Where are you Adam?’

‘Where are you, Adam?’ speelt zich af in het oude Dochiariou-klooster op de berg Athos, in het noorden van Griekenland. Tussen 963 en 1545 werden hier veertig kloosters gebouwd, waarvan er nu nog twintig bewoond zijn, zoals het klooster Dochiariou. In de film worden beelden van de natuur afgewisseld met het bijna onophoudelijke werk en gebed van de monniken. Zij streven naar een ritmische band tussen de mens en de natuurlijke wereld, die verwijst naar het ‘onbedorven’ paradijs van Adam vóór de zondeval. Het leven van de monniken is, zoals bij ieder mens, gevuld met vreugde, hoop en devotie maar ook met teleurstelling en zwakheden. De Oekraïense filmmaker Alexandr Plyska werd toegelaten tot het klooster en kreeg de unieke kans om gedurende een aantal maanden het leven van de monniken en hun abt te volgen. Regie is van de eveneens Oekraïense regisseur Alexander Zaporoshchenko.

Locatie: Paaskerk
Datum: donderdag 15 februari
Tijd: inloop vanaf 19.30 uur, start film 20.00 uur
Kosten: richtbedrag is € 10,- (meer of minder mag). De opbrengst is voor de filmmakers die uit Oekraïne moesten vluchten.
Opgave: niet nodig, meer info bij dsdegroot@paaskerkamstelveen.nl


18 februari 2024 – 1e week van de 40 dagen
Veertigdagentijd – op weg naar Pasen