Amazing Grace

Gerben Drost

COLUMN


Gelukkig  is de kop er weer af. Van de maand maart: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, windmaand,  dorremaand. Het is de kortste maand van de maanden met 31 dagen omdat er een uur verloren gaat op het moment dat er wordt overgeschakeld op de zomertijd. Dorremaand, omdat de bomen nog kaal zijn…

Guldenmaand,  want op 25 maart wordt het gulden mysterie gevierd van:  Maria – Boodschap (9 maanden voor Kerst). Ooit in de volksmond ‘Ploegmaria’ genoemd.  De Germanen hadden een feest: de voorjaarsverevening.  Rond 21 maart werd met een gewijde ploeg de eerste voor in een akker getrokken. Een ommegang met allerhande rond het veld volgde. Gelukkig is dat feest dus gekerstend.

V.D.M. (Verbi Divini Minister)

Tot voor kort was de dominee gewoon dominee.  Inmiddels kennen we meer benamingen onder andere:  de interim dominee,  de ambulante dominee,  de vervangende dominee,  de stadsdominee….

Nog één: de Elvis dominee.  Dat is: Fred Omvlee, in het dagelijks leven hoofd geestelijke verzorging van de Koninklijke Marine.  Op 8 maart a.s. is hij in de Amstelkerk te Ouderkerk aan de Amstel de voorganger in de Elvis Gospeldienst.  In  Ouderkerk noemt men zo’n bijzondere viering een: ‘I – opener’. De viering begint om 10.00 uur. Fred zal ongetwijfeld het lied Amazing Grace over de Amstel laten klinken. Er kan natuurlijk in die viering ook naar hartenlust worden meegezongen.

De dag erna op 9 maart a.s. worden in de Oranjekerk herinneringen opgehaald en gedeeld over volksdominee Jan Buskes. Op die dag is het 40 jaar geleden dat hij overleed.  Wie dat wil kan zijn of haar verhaal over Buskes vertellen. ‘Man van het verzet’,  is de typering voor Buskes. De nagedachtenis in de Oranjekerk wordt gevierd onder de titel ‘de man van het licht’.  De bijeenkomst begint om 14.00 uur in de Oranjekerk, Tweede van der Helststraat 1-3 te Amsterdam.

Nog meer begin maart

Internationale Vrouwendag op 8 maart. In het Amstelveen Diversiteit Café in Villa Randwijkck een vrouwenfilmdag. Van 14.00 tot 18.00 uur.  Met vertoning  van de films: ‘If these walls could talk’ en ‘The kids are allright’.  Chatharina van Clevepark 10 Amstelveen.

Op 8 maart a.s. tevens Groot Amstelveens Boekenfeest in Anna. Vrees dat daar de Bijbel niet opengaat… Wat wel open gaat op 9 maart a.s. is halte Kronenburg van de Amsteltram-in-wording. Ben benieuwd hoe ik daar per fiets weer de Beneluxbaan kan oversteken. De tijdelijke halte Biesbosch wordt dezelfde dag opgeheven (tot verdriet van inwoners die er dichtbij wonen).

Gerben Drost, 6 maart 2020


Fra Filippo Lippi (1406-Firenze, 1469-Spoleto)

Annunciation – 1445

Galleria Doria-Pamphilj – Rome