(S)lopende zaken

COLUMN

Gerben Drost


In de online kerkproducties recent twee hoogtepunten. Eerst de kinderkerstviering in/uit de Kruiskerk. Een prachtfilm. Goede plot rond de ster die uit de hemel was gevallen en weer terug wou naar de hemel. De kinderen swingend aan het zingen onder leiding van Henk Trommel. Ik heb nog nooit zo’n trotse Jozef gezien, languit liggend naast de voederbak met daarin het kind. Voor de ster aan het eind van de viering een succesvolle lancering. En afgelopen zondag de themaviering – al eerder opgenomen – in/uit de Paaskerk over: hoop. Gemeenteleden die thuis camera en microfoon op bezoek kregen en kort vertelden over wat hen de laatste tijd hoop gaf of juist niet. Met teksten en gebeden tussendoor. En muziek van en met Marcel den Dulk. Deze eigentijdse audiovisuele producties – hulde aan allen die zich er voor hebben ingezet – komen goed binnen via www.kerkdienstgemist.nl

Maar wat ook een rare weken. Met oplopende irritatie volgde ik het eindeloze gedoe over de toeslagenaffaire volgend op het rapport ‘ongekend onrecht’ van de Kamercommissie. Sinds 25 augustus 1982 ben ik lid van een politieke partij. Ik kwam er toe om op te zeggen. Ben drie dagen politiek dakloos geweest. Dacht aan Pieter en Renske. Afijn, kwam er een wending in mijn partij en heb de opzegging gelijk herroepen. Het laatste woord over deze affaire is nog niet gesproken. Ongetwijfeld houdt onze diaconie ook de vinger aan de pols. Want deze affaire raakt ook mensen alhier.

Amstelveen toch nog positief in het nieuws. In september 2020 werd het momument ‘nooit meer teruggekomen’ door burgemeester Poppens onthuld. Een monument om de slachtoffers van het naziregiem in Amstelveen te herdenken. Nu was er een verzoek van een nabestaande om bij een huis waaruit familieleden zijn weggevoerd een struikelsteen te plaatsen (in Amsterdam liggen er honderden). De burgemeester wees aanvankelijk het verzoek af maar kwam binnen 24 uur tot inkeer. Alle eerbetoon is immers meer dan gewenst.

En dan de slopende transitie in Amerika naar een nieuwe president en vice president. Met een gewelddadige bestorming van het Capitool. Ronduit verbijsterd.  Afgelopen woensdag legden Biden en Harris de eed af. God bless them.

Deze week de week van gebed voor de eenheid met als thema: blijfinmijnliefde. Zie: www.weekvangebed.nl. Een prachtige brochure met reflecties en gebedspunten. Maar ook via spotify prachtige muziek die aansluit bij het jaarthema. Een prachtige playlist. Via radio, tv en facebook is van alles mee te maken. Alles voor de eenheid van de christenen. Een zaak van lange adem, dat wel.

Gerben Drost, 22 januari 2021