Achter de schermen

COLUMN

Han Jongeneel


Afgelopen zaterdag stond in Trouw een artikel over een fotograaf die jongeren had gevraagd te poseren voor een foto. Ze moesten hun mobiel inleveren omdat die de werking van de apparatuur van de fotograaf zou verstoren. En dan ging de fotograaf weg om nog iets te halen en moesten ze blijven zitten omdat alles goed was ingesteld. Wat ze niet wisten was dat er dan foto’s van hen gemaakt werden: foto’s van jongeren die moesten wachten, zonder dat ze hun mobiel konden pakken. Even niets te doen ….
De jongeren vertellen in dat artikel iets over hoe ze hun mobiel gebruiken. Wat me opvalt is dat de gemiddelde schermtijd die ze zelf opgeven zo hoog ligt: 4 uur, 5 uur tot zelfs wel 8 uur per dag. Acht uur per dag, dat betekent dat je zo ongeveer de helft van de tijd dat je wakker bent op je schermpje zit te kijken. Nu wil ik niet beweren dat het op zich slecht is om je mobiel intensief te gebruiken, maar vier tot acht uur per dag heeft toch veel weg van een verslaving. En misschien beperkt die zich ook wel niet tot jongeren. Overigens, wie geheel zonder verslavingen is, mag zijn vinger opsteken.

Intussen zet me dit wel aan het denken over onze schermtijd in de kerk. Dat zal doorgaans geen scherm van een mobieltje zijn, maar het scherm van een PC of laptop. Vandaag is het gemeentefeest van de Kruiskerk en daar wordt een film vertoond over wat er achter de schermen allemaal gebeurt rond de kerkdienst. En ga maar na: de liturgie wordt achter de PC samengesteld, evenals de Kruispuntjes. Dan moet de liturgie vervolgens nog worden omgezet in een powerpoint presentatie voor de beamer. Allemaal werk “achter de schermen” in de dubbele betekenis. En dan zal de preek ook wel achter een scherm gemaakt worden en is de leiding van de kinderdienst en de tienerdienst en de basiscatechese vast korter of langer achter een scherm te vinden om hun dienst voor te bereiden. En tijdens de dienst zitten er twee mensen van de techniek achter de schermen om te zorgen dat de dienst gestreamd wordt en om de camera’s en de powerpoint te bedienen. Kortom: voor een uur kerkdienst worden heel wat uren achter schermen doorgebracht. En tijdens en na de dienst zijn er mensen die thuis vanachter hun scherm de dienst meebeleven.

Acht uur schermtijd voor de kerk per dag kan ik afraden, maar een paar uur per week juich ik toe. Al die vrijwilligers die zich “achter de schermen” inzetten voor de kerk mogen we dankbaar zijn. Zij dragen elk hun steentje bij aan een kerkdienst waarin we God en elkaar kunnen ontmoeten.

Han Jongeneel, 24 juni 2022