Vervolg

COLUMN

Saskia de Jong


Over mijn 2 huisgenoten schrijven voor deze column, dat is niet zo moeilijk. Want er is altijd wel wat te beleven met ze.

Begrip?

Ook ik luister en kijk via mijn tablet naar de meeste kerkdiensten in mijn huiskamer. Mijn huispaaskaars brandt dan ook. Maar de dames hebben daar toch echt geen belangstelling voor noch enig ‘begrip’: wanneer zij iets willen (met name eten), dan doen ze erg hun best om mijn aandacht naar hun verlegd te krijgen. Hetzelfde gebeurt ook wel tijdens een online-vergadering, op enig moment hebben zij er kennelijk genoeg van ….

Wanneer ik in mijn werkkamer zit en daar in een online-bijeenkomst zit, dan proberen ze het ook. Al kiezen ze wel wat sneller voor het (kleine) mandje in mijn werkkamer of de (grotere) mand op de gang. Als de oude dame in dit werkkamer-mandje ligt/zit, dan vindt de ‘kleine’ dat ze er nog prima bij kan en zo liggen ze dan ook vaak samen in dit mandje. Tenzij ze gekozen hebben voor de grotere maand, waar ze samen wat beter in passen, op de gang.

‘Hang-en sluitwerk’

Mijn slaapkamer is een van de favoriete plekken, waar mijn beide katten graag willen zijn. Als ze de kans krijgen, zullen ze deze ‘pakken’ en de kamer in glippen. Omdat de ‘kleine’ inmiddels heeft uitgevonden hoe de slaapkamerdeur door haar opengemaakt kan worden; heb ik een haakje aangebracht op de slaapkamerdeur: een aan de buitenzijde de andere aan de binnenzijde. En hoewel ze niet meer zichzelf kan binnenlaten, blijft ze het geregeld (onverstoord) proberen. Ook in de vroege ochtend probeert ze het, als ultiem middel om mij uit bed te laten komen. Want, u snapt het wellicht al, een vroeg ontbijt om circa 5 uur is uiteraard erg fijn (voor hun). En deze wekservice, dat is natuurlijk een service uit eigen belang van (met name) de ‘kleine’ dame.

Recht op het aanrecht

Het aanrecht is altijd een interessante plaats, waar nog weleens wat te vinden is. Behalve het schaaltje van muesli-met-kwark kun je dan ook denken aan een, naar mijn mening, leeg bord van een warme maaltijd. Maar daar denkt de ‘kleine’ heel anders over … Maar er zijn ook wel feestmomenten voor haar: zoals het lopen boven op de keukenkastjes aan de muur. Hoe ze daar komt? Heel simpel (voor haar): wanneer het baasje een van die kastjes open laat staan, dan ‘klimt’ zij via de binnenzijde van dit kastje eenvoudig naar boven en is het “partytime”. Hoe ze naar beneden moet komen zonder brokken te maken? Ik weet het niet, maar mijn hulp slaat ze niet af.

Meer-gangen-maaltijd

Nu zij zo’n 19 jaar oud is, is het volgens de dierenarts het belangrijkste dàt ze eet. De oude dame heeft in de achterliggende tijd een eigen ‘stijl’ ontwikkeld voor het eten: in meerdere ‘rondes’, afgewisseld met een wandelingetje naar de gang en/of wat aandacht krijgen van mij. Maar mijn aanwezigheid is ook een waarborg voor het ongestoord kunnen eten. Want de ‘kleine’ heeft altijd wel zin in eten en de oude dame is veel te lief voor dit schurkje als het om eten gaat. En dus, zit ik enkele malen per dag op de keukenvloer, zodat zij kan eten.

Uitbreiding

Omdat ik mijn oude dame toch langzaam zie ‘aftakelen’, heb ik besloten om rond te gaan kijken voor een nieuw huisgenootje. Het is immers nu weer de tijd, dat er jonge katjes zijn c.q. komen. En een nieuwe jongedame van 8 weken brengt wellicht weer nieuw ‘leven’ in de brouwerij. Dus als iemand een tip heeft, dan hoor ik graag ervan.

Saskia de Jong, 14 mei 2021.