Eerste advent

U zult zwanger worden en een zoon baren en u zult Hem de naam Jezus geven. Hij zal groot zijn en Zoon van de Allerhoogste genoemd worden, en de Heer God zal Hem de troon van zijn vader David schenken […], en aan zijn koningschap zal geen einde zijn. (Luc. 1:31vv.)

U zult zwanger worden en een zoon baren

kroonAan het begin van de adventsperiode klinkt de stem van een engel: vanuit de hemel wordt nieuw leven aangekondigd, zoals eerder aan de kinderloze Zacharias en straks aan herders in het veld. Het nieuwe leven dat wordt aangezegd blijkt kóninklijk leven te zijn: Hij die geboren wordt, is een nazaat van koning David – de langverwachte vervulling van messiaanse beloften.

Maar niet in het centrum van de macht, Jeruzalem, klinkt de aankondiging, maar in een ‘gat in het hoge Noorden’, Nazaret, en niet tot een koningin of prinses, maar tot een gewoon ogend meisje, dat zelfs nog geen seksuele omgang blijkt te hebben gehad. God gaat, bij het zenden van zijn messiaanse Zoon, buiten onze geëigende paden om: zijn heil komt niet van ‘beneden’, maar exclusief van ‘boven’. Het Kind dat geboren gaat worden, moet niet voor niets ‘Jezus’ genoemd worden: Jahweh redt. Hij redt goddelijk en aanstootgevend: via een maagdelijk meisje en uiteindelijk een verzoenend kruis.

Het koninkrijk dat ten slotte daaruit voortkomt, staat echter als een huis. Zelfs de dood houdt daartegen geen stand: ‘Aan zijn koningschap zal geen einde zijn.’

ds. Harmen de Vries

 

Muziek op deze eerst advent

OF – muzikaal project Paaskerk, 10.00 uur. Te kijken of terug te kijken via Kerkdienstgemist

Orgelconcert Henk Trommel in de Kruiskerk, 16.30 uur. Te kijken of terug te kijken via Kerkdienstgemist

naar adventskalender