Muzikale Vesper met solo-cantate

Vesper terug kijken

Op zondag 14 februari wordt in een muzikale vesper in de Kruiskerk Amstelveen, van der Veerelaan 30a, een solocantate van Dieterich Buxtehude uitgevoerd. Aanvang 16.30 uur. Vanwege de coronabeperkingen mag er in de kerk geen publiek worden toegelaten. Gelukkig heeft de Kruiskerk de voorzieningen om voor belangstellenden een livestream met een uitstekende geluidkwaliteit te verzorgen.

Bekijk deze livestream vanaf 16.30 uur of op een later tijdstip via Kerkdienstgemist.

Omdat koorzang momenteel niet is toegestaan, heeft Henk Trommel, cantor-organist van de Kruiskerk, muziek uitgezocht die geschreven is voor één solist, de sopraan Arleen van Wijland. Ze wordt begeleid door een barokensemble dat uit twee violen en een basso continuo bestaat. Zelf neemt Henk Trommel de klavierpartij voor zijn rekening op het kistorgel van de kerk. Uitgevoerd wordt de cantate Herr, wenn ich nur dich habe (BuxWV 38), van de barokke componist Buxtehude.

De cantate is inhoudelijk uitgekozen omdat zij past bij het thema van de vesper: Vertrouwen. Vertrouwen stellen in anderen is essentieel in het leven van mensen. Allerlei bijbelse verhalen vertellen over vertrouwen, muziek kan het tot klinken brengen en dichters vertolken het vanuit hun perspectief. Neerlandica dr. Bettine Siertsema heeft enkele sprekende teksten over het thema bijeen gezocht. Zij zal in deze vesper liturg zijn, de gedichten voordragen en een korte overweging verzorgen.

Ook in veel liederen vertolken dichters ‘vertrouwen’ of verlangen naar vertrouwen. Arleen van Wijland zingt enkele van deze liederen. Ook het bekendste christelijke gebed, het Vaterunser, zingt zij deze middag in een zetting van Christian Geist (ca. 1700).