17 graden Celsius

COLUMN

Gerben Drost


*

September

Begin september heb ik met mijn oudste zus Coby (ze gaf me ooit de fles) het eiland Marken in warm weer rondgewandeld. Zij was voor het eerst op Marken.

Ter hoogte van de vuurtoren – het Paard van Marken – zaten we op een bankje even bij te komen. Meldt zich een fietser en zegt: zal ik een foto maken van u van voren en van achteren?

Ik was vaker op Marken en ook met ander weer. Smerig koud en met kruiend ijs tot aan de voet van Het Paard. Moet je niet aan denken met de huidige energieprijzen. Idem wat betreft een Elfstedentocht.

In de maand september ook altijd de Hoge Feestdagen van het oude volk. Bij het NIW – ik lees het weekblad al meer dan 40 jaar- nu voor de twintigste keer de Joodse kalender voor dit jaar: 5783. Deze keer erg mooi. De kalender wordt uitgegeven door Chabad Nederland en dit jaar is het thema: Melodieën met Nesjomme. Per maand een Chassidisch lied. Je kan met de QR-scanner een QR-code scannen. Na een druk op de knop ontvang je een prachtige uitvoering.

**

Oktober

Bij de maand oktober in deze kalender aandacht voor het Aniem Zemierot.
“Het was op de dag na Jom Kippoer in een klein Europees dorpje toen de sjoelbezoekers Sjachariet kwamen dawwenen, dat ze een man zagen die nog steeds in zijn Talliet gewikkeld was. Hij danste rond de Biema en zong Aniem Zemierot zo vol enthousiasme dat hij het niet eens gemerkt had dat de vastendag allang voorbij was”.

***

Oktober en November: allerwegen verkiezingen

Het mooie weer hield aan en we gingen van de ene verkiezingen naar de andere. Op hervormingsdag 31 oktober jl. gingen de Brazilianen stemmen Op 1 november jl. volgden de Denen en de inwoners van Israël (Joden en Arabieren), de laatsten voor de vijfde keer in nog geen vier jaar. Op 8 november a.s. de midterms in de USA. En wij mogen op 15 maart 2023 weer stemmen voor de verkiezingen voor Provinciale Staten (die later de leden van de Eerste Kamer kiezen). Telkens verkiezingen om het hart bij vast te houden.

****

Oogkleppen af

Mijn oudste zus was toe aan een staaroperatie aan een oog. Mijn opticien zag dat het niet pluis is met mijn linkeroog. Dus naar de oogarts en die zag weinig staar, wel verschil. Maar had geen verklaring. Over 2 maanden terugkomen. Werd een herhaling van zetten. Daar ging de eigen bijdrage (voor het eerst, ik mag niet mopperen). Terug naar de opticien. Die vond het een raar verhaal. Gelijk weer meten en hij adviseerde om te vragen naar een andere oogarts en een andere kliniek voor een second opinion. Staat voor 9 januari 2023 verwacht en lever dan gelijk de eigen bijdrage over 2023 in.
Vrolijk verder in herfst en winter. Toch maar bidden om voortdurend zacht weer. In de kerk blijft de thermometer – om kosten uit te sparen – steken op 17 graden Celsius.

Gerben Drost, 4 november 2022