Meer dan gewenst

COLUMN

Gerben Drost


Opnieuw bij de mondhygiënist. Alles wel met zijn zoontje. Net 14 maanden en het kind loopt! Kan allang papa zeggen. Op de smartphone zag ik een filmpje. Moeder probeert het kind ‘mama’ te laten zeggen. Het kind glimlacht en zegt: ‘papa’. Zag ook het oudere zusje. Wat een gaaf gezin.

Erkenning

Meer dan 30 jaar geleden kreeg ik van twee vriendinnen het eervolle verzoek om donor te zijn – voor een van hen – om een kind te laten komen. Ze vonden dat het kind moest weten wie de biologische vader is. Moest erover nadenken. Besproken in huis met mijn partner Kees. En die zei: “ik zou het maar doen. Kies het leven. Ik ben menselijkerwijze eerder weg. Jij kan er later veel aan hebben”. Zekerheidshalve ging ik naar de GGD voor een Aids-test. “Waarom wilt u de test, vroeg de verpleegkundige’. Een week later kon ik de uitslag halen en ze zei: “Alles is goed. En nu maar kindje maken”.

Dat werd: Rosan, nu 30 jaar. Ze studeerde taalwetenschap in Amsterdam en schoolde zich daarna tot logopediste. Trouwde met Henk. En ze wonen en werken in Eindhoven.

Ik deed er even over, maar dacht onlangs: later is nu!

Recent gingen wij – Roos en ik – naar het raadhuis in Amstelveen. Na een belletje vooraf en enkele mails werden we om 11.30 uur verwacht. We werden buitengewoon vriendelijk ontvangen door de ambtenaar van de burgelijke stand. Op verzoek en dus met haar toestemming heb ik Roos erkend als kind. Meer dan gewenst! Tot mijn verbazing waren er geen kosten aan verbonden. Duurde maar 10 minuten. Ik vroeg de ambtenaar een foto van ons te nemen.

Gelijk naar museum Jan. Prachtige tentoonstelling met werk van Wim Oepts e.a. Daarna naar de Chinees in het Oude Dorp. Bijzondere dag en we hebben veel gelachen. Vertelde onder andere dat ik de laatste CD van Jan Smit (Boven Jan) had gekocht. Nou, Roos bekende ook een guitlty pleasure. Ze is gesteld op Roxeanne Hazes. We zijn beiden gek op Wouter Hamel. Die komt volgend jaar in april naar Amstelveen. Gaf de groeten mee aan mijn kersverse schoonzoon. Kreeg kort erna de groetjes terug!

Maria en Josef doen het

Op naar het Kind. Met Kerst gaan we het meemaken. De engel Gabriël (m/v/x) belde bij Maria aan met een verzoek. Maria schrok zich rot. Maar zei: “ik doe het!”. Kort erna gaf ze een ‘love song’ weg, die na eeuwen niks aan kracht heeft ingeboet. Ik zoom nu in op Josef. Het zal je maar gebeuren dat je verloofde – in de tijd van toen – een dikke buik krijgt en waar jij naar eigen weten niet bij betrokken was. Dus hij denkt erover om in stilte onder te duiken. Maar in een droom zegt een engel tegen hem: “ Wees niet bang voor je vrouw. Het kind dat ze draagt is verwekt door de Heilige Geest. Geef hem de naam Jezus, want Hij zal zijn volk bevrijden van hun zonden. Ze zal een zoon baren en zijn naam betekent: God is met ons. Josef is om: hij doet het! Hij voegt toe. M&J schrijven zich in voor de volkstelling te Bethlehem. En wat er verder volgt gaan we in de rest van het nog prille kerkelijke jaar volgen: het verhaal van een levende. Helaas met Ploert en Schender op de loer erbij. We blijven ons inzetten voor (onze) vrijheid. De ontknopingkomt volgend jaar op 6 april met de Passion vanuit de haven van Harns (Harlingen)

Zalig Kerstmis

Tja, ik gaf. En Josef gaf het kind de naam: Jesus. Hulde aan Sint Josef. Sint Gerben ga ik niet halen En toch verbonden! Zie: www.meerdangewenst.nl

Gerben Drost, 16 december 2022

*Foto: Vader en dochter, met de akte van erkenning voor de neuzen.