Wij kussen de aarde

COLUMN

Gerben Drost


Aldoor denk ik: wat staat er in mijn agenda?

Een heugelijke dag was het 17 januari jl. Na 12 en een half jaar lobbyen werd in de Eerste Kamer het discriminatieverbod in artikel 1 van de Grondwet uitgebreid. Discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en handicap is vanaf nu niet toegestaan. Het is een proces geweest, want een wijziging van de Grondwet moet twee keer door beide Kamers worden aangenomen, waarbij er de tweede keer een tweederde meerderheid nodig is. Het Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) vestigde een record. Hij was de jongste parlementariër ooit die een initiatiefwetsontwerp in de Senaat verdedigde.

Op 22 januari jl. begon het Chinees Nieuwjaar. Het jaar van het konijn. Dat staat voor: geluk, geduld en vrede. Ik ben van 1958, dat was het jaar van de hond en het brengt voor 2023: een jaar vol liefde!

Gisteren startte de poëzieweek. Ik heb enkele lokale gemeentebestuurders gemaand om weer een stadsdichter te verkiezen. Het was ooit een motie van mij in de gemeenteraad: voor een stadsdichter Amstelveen. De eerste was Koos Hagen en de tweede Matthijs den Hollander. En de post is helaas al een tijd vacant. Graag zou ik de verkiezingsavond voor een derde keer aan elkaar willen praten. Dat kan ik goed. De komende keer zal er tv bijkomen. Wie weet breek ik door naar omroep Max!

Vandaag werd de nieuwe tentoonstelling in verband met 75 jaar Cobra in het Cobramuseum geopend. Een overzicht van moderne Deense kunst. Op 3 februari a.s. opent in museum Jan een overzichtstentoonstelling met veel werk van de schilder Sam Francis.

Op 10 februari a.s. gaat in het Rijksmuseum de Vermeer tentoonstelling starten. Maar liefst 28 van de 37 schilderijen van de 17de-eeuwse meester zijn te zien. Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan Vermeer in bijna 50 jaar. Nog nooit eerder was het mogelijk zoveel werken bijeen te brengen. Johannes Vermeer heeft een klein oeuvre nagelaten. Stuk voor stuk helemaal top. Het is een unieke tentoonstelling die je maar een keer in je leven mee kan maken.

Vanaf 17 februari a.s. in het Joods Museum de tentoonstelling: Ik, Jood?! Over de Joodse identiteit. Maar wat is dat eigenlijk? Er is meer dan een antwoord op deze vraag. Documenten uit vier eeuwen worden getoond. Ook zijn er video-interviews met hedendaagse (bekende) mensen.

We kunnen vrolijk verder. En wat is het toch bijzonder om documenten en schilderijen te zien van mensen die er – allang – niet meer zijn. Hun grote talent kunnen we nog aanschouwen.

Ik denk dat er van mij enkel wat foto’s en wat columns op het wereldwijde web overblijven. Of ik moet als de donder mijn memoires uitwerken….

Ach, stof ben jij, tot stof keer je terug. Stof biste en stof silst wer wurde.

Vroeger of later komt het moment dat de aarde ons kust. Soli Deo Gloria.

Gerben Drost, 27 januari 2023

*Foto: Vader en dochter, met de akte van erkenning voor de neuzen.