Deo/Corona/Poetin

COLUMN

Gerben Drost


Komend weekend draaien we aan de wijzers van de klok. Daarna ons bioritme in de war. Voorjaar, zomertijd, een uur vooruit en een uur verlies. Tja, over tijd gesproken. Op 16 maart 2020 sloeg menigeen aan het hamsteren van wc-papier.

Vanaf die dag ging ik thuiswerken.

En keek gelijk op de bevolkingsteller van het CBS. Nederland telde op die dag 17427998 inwoners. Heb die teller nadien elke dag in de smiezen gehouden. Het ging en gaat raar op en neer. Nu zijn er 17612074 inwoners in Nederland. Dus wel groeiend. Waarheen?

Raadpleeg ook elke dag de coronacijfers van het aantal opnames in ziekenhuizen en mensen op de IC.

Ik moet er weer op uit naar kantoor, kerk, etc. Zal vreselijk hybride zijn en voelen. Dan weer daar en dan weer thuis. Grote kans op besmetting binnenkort. Na meer dan twee jaar beperkingen en oppassen. Hopelijk tot ziens of tot in het hiernamaals!

Over tellen gesproken. We stemden recent bij de verkiezingen voor de Gemeenteraad in Amstelveen en Amsterdam. Beroerd lage opkomst. Tijd voor invoering van stemplicht en kiesdrempel?  Nu zitten we in Amstelveen met een hybride uitslag. Raat (VVD) en Gordon (D’66) willen door. Hij aan zij. Zij aan hem. Net een echt echtpaar.

Met de kerk is het ook wat. Hemels hybride. We hebben een dominee die eerdaags met zijn kudde het eigen kerkgebouw moet verlaten. (Zegt mijn oudste zus: ‘we worden eerdaags allemaal katholiek’.) We hebben een dominee die elders woont. We hebben een stadsdominee, maar Amstelveen heeft geen stadsrechten. We hebben dominee Barbara. Die doet haar naam eer aan. Ze is GROOT! Afijn, wat een mooie mensen. En hulde voor al die andere lieve krachten voor de kerk (Citroen, Kosters, Organisten, Jongerenwerkers, enzovoorts…)

Er gaat een dominee voorbij. Het gaat erin als een preek in een ouderling. Fijn dat ze er zijn! Amen.

Komende zondag halverwege de lijdenstijd met en van Jezus. Roze kleurt het.  Een wandeling door de heemparken is niet gek. Op een bankje even mediteren.

Tijd & Taak – per 2022 een kwartaalblad –  van de Banningvereniging viel bij mij op de mat. (www.banningvereniging.nl) Met onder andere een mooi interview met  Joke Swiebel (zie ook: www.jokeswiebel.nl)

Het diversiteitscafé in Villa Randwijk is weer open, afgelopen donderdag met ook Tjapko Poppens, burgemeester van Amstelveen. Hij bracht een mooie speech in het kader van het vieren van 75 jaar COC. Mooi dat café voor de lhbiq+ gemeenschap voor Amstelveen en de regio.

En dan ten slotte…. Een tijd geleden was er in een volle Kruiskerk een benefietconcert voor opvang van vluchtelingen te Amstelveen. Maar die kwamen na een deal met Turkije niet…naar hier.

Nu gaat het anders. Oorlog tussen directe buren.

Keek in de Russische bibliotheek. Het moet toch het werk van N.S. Ljeskow zijn. Hij ontbloot de Russische ziel.

Oekraïne maakt grote kans om het komende Songfestival te winnen.

‘Het heil moet uit Rusland komen, dat statement klonk vroeger met regelmaat bij mij in huis. Ik ben nu in verwarring over hoe en of verder.

Als ik mag kiezen uit Deo/Corona/Poetin dan kies ik per direct voor Deo!

Gerben Drost, 25 maart 2022