Briefje met aandachtspunten

COLUMN

Gerben Drost


Wakker na enorm dromen over de Pelgrimskerk. Best een vrolijke droom over al die lieve mensen aldaar. Schoonzus Jet werd recent 90 jaar.  For ever young, voor altijd jong!

Na het openen van de gordijnen en een licht ontbijt besluit ik terug te keren naar bed. Kan de kerkdiensten immers languit liggend volgen op de iPad.

Plots de slaapkamer in vol wit licht. Weer een bezoek van Gabriël. Hij reikt me een briefje met aandachtspunten aan. Vraagt of ik mijn invloed her en der kan aanwenden om zaken aan te pakken dan wel vlot te trekken. Krijg opdracht om het briefje na lezing te verbranden.

Afijn, ik zie en hoor Henk Trommel de toetsen aanslaan en het voorspel inzetten. Eerste punt is de irritatie over de zoektitel van de streaming: Kerkdienst Gemist. Hoezo gemist?  Veel mensen slaan al bijna tegen de drie jaar aan geen kerkdienst over. Velen volgen meerdere kerkdiensten op een zondag. En ook door de week. Uitzendingen van uitvaarten worden eveneens druk bezocht. Gek genoeg worden nooit kijk- en luistercijfers gepresenteerd. Een betere titel voor de streaming is: Kerkdienst Present!

Tweede punt ligt meer op het terrein van de burgelijke overheid. De restauratiewerkzaamheden van en rond de Paulusbunker zijn ver gevorderd. Wanneer gaat het educatief centrum over WO 2 open? Het is de bedoeling dat de fietsen en auto’s boven de bunker op Bella Donna geparkeerd gaan worden. Er komt vast een reserveringssysteem.

Derde punt: de stadsdichter van Amstelveen. We bevinden ons al geruime tijd in een stadsdichterloos tijdperk. Zoiets past een zelfbewuste stad niet. De eerste stadsdichter was Koos Hagen. We weten allen op welke magistrale wijze hij het Amstelveengevoel in poëzie wist en weet te verwoorden. Diverse bundels van hem prijken in Amstelveense boekenkasten. Daarna kwam Matthijs den Hollander. Hij won de verkiezing met het gedicht: Ambitieus Amstelveen. Talloze gedichten volgden en Matthijs werd een bekende Amstelvener. Beide verkiezingsavonden mocht ik presenteren. Zou graag de volgende ook willen presenteren. Trof onlangs wethouder Raat en sprak hem aan. Ik heb de deal op zak. Neem aan dat Raat na de Raadsverkiezingen terugkeert als wethouder. En dan zal er wel actie volgen. Verkiezing van de derde stadsdichter: in de bibliotheek of in de Stadsschouwburg of in het Openluchttheater Elsrijk? Mogelijk kunnen inwoners digitaal meestemmen.

Zo, de preek start. Straks ga ik de kerkdienst uit de Paaskerk  bekijken en –luisteren.

Toch best wonderlijk dat de Engel tot me kwam met  drie aandachtspunten. Zie ik warempel een PS staan. Gaat over Valentijnsdag. Verzoek om dat fenomeen naast ons neer te leggen. Onder het motto: wij doen niet mee in & aan activiteiten rond nep-heiligen.

Na de ‘to the point’ preek hoor ik dat Henk Trommel reeds 10 jaar de cantor-organist in de Kruiskerk is. En dat tot  grote vreugde van velen. Bloemen voor Henk. Vrolijk verder!

Ik verbrand na het opstaan gelijk het briefje met aandachtspunten boven de gootsteen.

Gerben Drost, 11 februari 2022