100

COLUMN

Gerben Drost


Ik doe het gas uit. Leg de laatste oliebollen in een emmer. Gaat de bel. Loop naar de voordeur. Sleutel de deur open en sta gelijk in een overweldigend fel wit licht. Zie indringende vurige ogen op me gericht. Hoor een stem: “Wees niet bevreesd. Ben Gabriël. Wat ruikt het hier lekker”.

Ja, dat is de geur van pas gebakken oliebollen. ”Nou daarvoor kom ik vanuit de hoge bij je aan de deur”. Kom binnen en zie hier de oogst.

“Het is niet onopgemerkt gebleven dat je oliebollen heerlijk, heilzaam & voedzaam zijn. Ik wil er graag een aantal meenemen naar de Heilige Familie te Bethlehem. Iets lekkers voor hen, maar ook ter versterking. Het kindje Jezus is er pas. Gelijk al corona variant omikron te pakken. Gelukkig maakt Hij het redelijk goed. Moeder Maria en vader Josef kregen eerder al de booster. Kan snel gaan daar in het Heilige Land. Ze leven wel in beperkte omstandigheden. Zeer binnenkort komt er niettemin een staatsbezoek van jewelste. Van maar liefst drie Koningen uit het Oosten, een ster wijst ze de weg. Ook zij moeten een originele en passende traktatie krijgen. Dus er gaan oliebollen in de vriezer en die worden op tijd in de magnetron ontdooit. Er moeten een aantal overblijven voor de gang naar Egypte, als leeftocht”.

Zal ik U 100 meegeven?

“Dat is mooi, en zeg maar jij. Weet dat je oliebollen al het predicaat Goddelijk kregen en binnen enkele dagen volgt ook het predicaat koninklijk”.

Ze zijn helemaal top met poedersuiker. En ik reik een bus poedersuiker aan. Wil je er een of twee proeven?

Nou, dat wordt niet afgeslagen. Gelijk daarna sluit Gabriël het bezoek aan mij af met een: “Heil en Zegen”.

Folle Lok en Seine, zeg ik op mijn beurt. Roep na: doe met de oliebollen mijn groeten overbrengen aan het Kind en Zijn ouders…

De deur slaat dicht. Wham!!! Als door een windvlaag.

Ik schrik wakker uit een bijzondere droom. Het is oudejaarsdag. ‘Uren, dagen, maanden, jaren vliegen als een schaduw heen’.  Het grootste werk heb ik gisteren al gedaan: het beslag maken. En nu moet ik in actie om de oliebollen te bakken.

Er zijn buren, collega’s, familie en vrienden – en ik weet niet wie – die rekenen op mijn heerlijke, heilzame & voedzame oliebollen.

Recept voor circa 12 oliebollen:

200 gram bloem;1,5 dl melk; 1 ei; 10 gram gist (van de warme bakker); 100 gram krenten en rozijnen; 1 appel (goudreinet: schillen, klokhuis verwijderen en snipperen); zout; geraspte citroenschil (3 stuks). Olie: zonnebloem olie.

Beslag op de avond voor de bakdag maken en op kamertemperatuur rustig laten rijzen.

Met 2 lepels bollen vormen, in de vrij hete olie (in een goede braadpan) gaar en bruin bakken (per lichting ongeveer 5 minuten baktijd). Oogsten met een handige leklepel.

Nu de kop erbij houden en gas geven. Het moet vandaag niet in het honderd lopen.

Gerben Drost, 31 december 2021