Van God los of…

COLUMN

Gerben Drost


Vorig weekend was het remembrance weekend. Op zaterdagavond zat ik klaar voor BBC 1: Royal Legion Festival of Remembrance 2021. Vanuit een volle Royal Albert Hall. Zondag Remembrance Sunday met de plechtigheden bij The Cenotaph. Alles indrukwekkend. Heel veel mensen present. De Queen moest op de nipper afzeggen, want ze  had haar rug verstuikt. Verder alles als voorheen. Alsof het gevreesde virus voorbij is.

Had ook net een mooi boek in huis, namelijk: ‘De tekeningen’ van Franz Kafka. Lang geleden las ik de werken van Kafka. Las zijn boeken en geboeid en met enige huiver. Wist niet dat hij een dubbeltalent was. Voor hij ging schrijven was hij aan het tekenen. Zijn collega Max Brod hield zich gelukkig niet aan zijn belofte om Kafka’s manuscripten en documenten na zijn dood te verbranden. Op de vlucht in 1939 ging het werk mee naar mandaatgebied Palestina. In 2019 werd het Max Brod archief in de Nationale Bibliotheek van Israël geopend. En daar zaten onbekende tekeningen bij. In het boek Frans Kafka, de Tekeningen zijn meer dan tweehonderd tekeningen verzameld, waarvan 140 nooit eerder gepubliceerd zijn.

In de Engelse taal is vanuit de thematiek die Kafka’s werk domineert de uitdrukking ‘Kafka-trap’ ontstaan: voor een beschuldiging waarop de ontkenning door de beschuldigde door anderen gehouden wordt voor het bewijs ervan.

Dan denk ik gelijk aan de weerzinwekkende toeslagenaffaire in ons polderland.  De waarheid kwam boven, maar zeer veel mensen moeten alsmaar wachten op hun geld en eerherstel. Zo ook de mensen in Groningen die maar lijdzaam moeten wachten op compensatie na aardbevingen. Hoorden we recent dat het beven daar zeker nog wel 10 jaar zal aanhouden. Ook van God los.

Afijn, best goed om tijdens deze donkere dagen een goed boek bij de hand te hebben. Na de griepprik kijk ik nu weer reikhalzend uit naar een opfrisprik. Voorlopig is het parool: werk thuis en reis niet. Krijg iets van een zonderlinge kloosterling. In ons polderland kunnen we niet tot een strenge aanpak van de virus – crisis komen. Met weerzin kijk ik naar het politieke gebeuren in Den Haag. En dan die uitingen van enkele Kamerleden, totaal van God los. Zelfs zodanig dat het Openbaar Ministerie naar mijn idee in actie moet komen.

Las nota bene van dorpen in Friesland in vrijwillige lockdown, omdat de besmettingen onhoudbaar oplopen. Een golvende straalstroom uit het Noorden komt eraan, ook dat nog. Het virus gedijt in koude. Dus we moeten ons strikt aan de basisregels houden, ook in de kerk.

Komend weekend is het Eeuwigheidszondag. In de kerken worden de namen genoemd van hen die ons zijn ontvallen in het afgelopen jaar. Ik ga weer kijken naar de streaming uit de Kruis- en Paaskerk.

‘Op, waak op!’ zo klinkt het luide. Wat wil dit roepen toch beduiden? ‘Op, waak op!’. (lied 749).

We weten nu al dat er met Kerst ook dit jaar geen plek meer over is in de gastenverblijven te Bethlehem. Maar hou de moed er in en laten we zeggen: God met ons.

Gerben Drost, 19 november 2021