Nieuwsbrief weer in de lucht!

COLUMN

Gerben Drost


Hulde voor webmeester Cor van der Pijl.

Op tijd: zondag is de inhuldiging van ds. Roel Knijff in de Kruiskerk. Een kijkcijfer hit op de site: kerkdienst gemist!

Ik heb vierkante ogen van die site. Elke zondag diensten volgen uit de Kruis- en Paaskerk. Talrijke uitvaartdiensten van dierbaren via die site meegemaakt. Als klap op de vuurpijl komt binnenkort een nieuwe Bijbelvertaling uit. NBV21: beter, scherper en krachtiger. Ga ik van kaft tot kaft lezen. Anders gezegd: ik ben qua secularisatie stabiel gebleven.

Hulde voor de beroepingscommissie o.l.v. Alice Stronkhorst. Mooi de ‘vangst’ van twee voorgangers. Ik ken de kracht van Alice. Samen met Ilse Meester en de drie kerkenraden van toen hadden we ‘gemeen overleg’. Het wonder gebeurde: de PKN gemeente Amstelveen Zuid werd één gemeente. De Dorpskerk staat er nog met voorzieningen die burgers helpen. De Handwegkerk is weg, maar de gevel is gespaard. De nieuwbouw van appartementen en woningen mag er zijn. Niet bepaald sociale huisvesting, maar dit ter zijde.

Over Stronkhorst gesproken. Die naam komt meer voor in de regio. De slager aan de Amsterdamseweg sloeg recent een nieuwe koers in. Is nu een afhaalslagerij met de beste kwaliteit. Dat vinden we niet raar, dat vinden we heel gewoon. Je kan vooraf je bestelling via diverse kanalen opgeven. Als je alles van tevoren weet en inregelt kan je voor een euro de wereld rond.

En Ilse Meester kwam ik een tijd geleden tegen op de stoep van slagerij Stronkhorst. Heb Ilse aan het scherm gezien en beluisterd als lector. Mooie stem. Ilse heeft ook fijne zwagers. Ik ken Frank Meester. Hij is van 1970, filosoof, schrijver en muzikant (zie: www.hotclubdefrank.nl).

Frank bracht recent een boek uit: ‘Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen. Pleidooi voor inconsequentie’. Inconsequentialisme zag het licht op 17 september 2019 om 10.45 uur op kantoor van Frank in Amsterdam West. Zijn relevatie heb ik door zijn boek tot me genomen. Filosofisch onderbouwd laat hij zien hoe we met meer lichtheid in het leven kunnen staan. “Het is niet mogelijk om een consistent of consequent verhaal van het leven te vertellen. Doordat totale consequentie niet mogelijk is, hoeven we ons niet vervelend te voelen als het niet helemaal lukt. In de praktijk is bijna alles een beetje mogelijk. Een beetje is al heel wat”. Zo zijn er nog drie hoofdstellingen. Koop dat boek of leen het in de bieb.

Ben ik als een kind zo blij dat onze wekelijkse lichtbron – nieuwsbrief PGA-B – weer in de lucht is!

Gerben Drost, 8 oktober 2021

foto: In augustus in de pride dienst in de Keizersgrachtkerk (80 personen)