Kerststress

Gerben Drost

COLUMN


Direct na vertrek van Sint gaat het los. Drie miljoen kerstbomen zijn in huis. Massaal gekke lichten worden binnen en buiten ontstoken. De reclames op de verrekijker krijgen een diepgang als nooit tevoren. Heel Holland bakt al. De ondernemers in het Oude Dorp te Amstelveen zijn de koning te rijk. Krijgen voor de kerstsamenzang € 6000,– netto in de schoot geworpen van de burgerlijke gemeente Amstelveen. De samenzang was wat aan het verlopen. Maar nu kan een orkest ingehuurd. Het zal niet Rieu zijn… Denk dat de burgemeester vooraan staat en mag voorzingen.

Voor de eenzame oudere is het zwaar. Al 19% ingeleverd op indexering van het pensioen (als je dat al geniet….) en een korting 2020 op het pensioen kan er ook nog komen, als je pech hebt. En dan die geldautomaten die plots verdwenen zijn. En daarvoor al die verdwenen postbussen… En ga zo maar door…

Kerst in onze kerken te Amstelveen-Buitenveldert

Wij weten van de aanloop naar kerst. Komende zondag even ontspannen. De kerk kleurt zondag oud roze. We zijn blij over wat komt. Wel al drie kaarsen aan!

Voor wie er zin in heeft zijn er gelukkig tal van activiteiten en vieringen in de Pelgrims-, Paulus- Kruis- en Paaskerk in de adventstijd en tot en met kerst. Volg deze nieuwsbrief en lees ons lijfblad Present!

Het ontroerde me recent dat onze kerk – als eerste kerk – liturgie biedt om transgenders in te zegenen. We kampen acuteel met vacatures in onze lokale kerk. Zoek alsjeblieft goed uit of er een transgender dominee is die Dienaar des Woords wil zijn te Amstelveen-Buitenveldert.

Ik kan het niet laten om in deze dagen terug te denken aan vroeger. Hoe blij ik was na het kinderkerstfeest met die grote navel sinaasappel. In de tijd van de kolenkachel, oliekachel en echte brandende kaarsjes in een kerstboompje. Nu koop ik – met dankbaarheid – zelf die overheerlijke kerst sinaasappels bij mijn groenteboer aan de Van der Hooplaan.

Nu een actuele boekentip: jaargang 27 voor de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme na 1800, onder redactie van David Bos en John Exalto, Titel: Genot en Gebod. Huwelijk en seksualiteit in protestants Nederland vanaf 1800.

Spoedeisende hulp

Met een collega uit een ander bedrijf deed in onlangs een sollicitatietraining op de Christelijke Scholengemeenschap te Buitenveldert (scholen en bedrijven werken samen dankzij JINC (zie: www.jinc.nl)

Ik was op CSB voor hetzelfde al enkele keren geweest. Mijn collega Dave deed het voor het eerst. Een MAVO klas en daarna een HAVO klas onder handen. Kennismaken, feedback geven op de sollicitatiebrieven (echt minder ik graag, etc.) en rollenspel. Viel me na vorig jaar op hoeveel meer scooters er zijn op het plein en naast de school…..En nog meer multi culti. Dave stamt uit Engeland en mijn Engels is best goed. Voor de groep hadden we in het Engels een interview met een leerling die ons gewoon versloeg met haar antwoorden. Wat een prachtige leerlingen op CSB: ze zijn er nu en zijn de toekomst!  Ik heb enorm vertrouwen in ze.

Een andere leerling solliciteerde voor een stage voor een week bij VU-MC. Dan kunnen we maar twee dingen doen, zei ik: spoedeisende hulp en anesthesie. Zij stelde me een tegenvraag: wanneer kan je niet meer, wat moet er dan aan de hand zijn…

Waarop ik zei: als het om een kind gaat, dat wordt ingebracht op de spoedeisende hulp…

Tja, al die kinderen zonder dak boven hun hoofd, zonder eten, op de vlucht….

Gerben Drost, 13 december 2019