Aanstekelijk

Han Jongeneel

COLUMN


Er zijn mensen die aanstekelijk lachen. Als je hen hoort lachen moet je zelf ook lachen, zelfs als je niet weet wat er te lachen valt. Ook enthousiasme werkt aanstekelijk. Als iemand enthousiast ergens over vertelt krijg je er ook zin in. Zo kun je elkaar in de goede zin aansteken.

In de bijbel zie je ook hoe mensen enthousiast kunnen worden. Zo lopen er twee teleurgestelde mannen naar huis, bedroefd over de dood van een man die hen hoop gaf. Dan komt er een man bij hen lopen die hen iets vertelt waar ze weer helemaal enthousiast van worden. Later beseffen ze dat het Jezus was en zeggen ze: ons hart stond in vuur en vlam toen hij ons de bijbel uitlegde.
En neem de volgelingen van Jezus die een beetje bang bij elkaar zitten. Ze gaan op de pinksterdag  vol vuur over de grote daden van God vertellen. En ze maken ook velen enthousiast. Het evangelie is als een lopend vuurtje door de wereld gegaan en het werkt nog steeds aanstekelijk.

De koning had het laatst in zijn toespraak over het eenzaamheidsvirus. Daar is kruid tegen gewassen: ook als bezoek niet mogelijk is kunnen we elkaar bellen of een kaartje sturen.

Er waart een virus rond waarvan de dragers aan het begin gemiddeld twee anderen aanstaken, later nog maar één en nu nog maar gemiddeld 0,3. En dat is goed nieuws. Ik hoop dat de omgekeerde beweging ook mogelijk is: dat enthousiasme om het eenzaamheidvirus te bestrijden steeds meer mensen aansteekt.

Han Jongeneel, 3 april 2020Janet Brooks Gerloff (1947- 2008)

Emmaüsgangers

(Lucas 24: 13-35)
Diezelfde dag gingen twee van de leerlingen op weg naar een dorp dat Emmaüs heet en zestig stadie van Jeruzalem verwijderd ligt. Ze spraken met elkaar over alles wat er was voorgevallen. Terwijl ze zo met elkaar in gesprek waren, kwam Jezus zelf naar hen toe en liep met hen mee, maar hun blik werd vertroebeld, zodat ze hem niet herkenden.