Ik weet de weg

COLUMN

Han Jongeneel


Ik weet in Amstelveen vrij aardig de weg. Hoewel, als je met een collectebus rondgaat en in een bepaald gebied bij alle deuren aan moet bellen, blijken er achter de doorgaande wegen die je wel kent allerlei straten te liggen waar je nooit geweest bent. Je komt in flats die je nooit had zien staan, bij verscholen villa’s en van alles er tussenin. Ook de variëteit aan mensen die de deur open doet valt elk jaar weer op. Als de deur al opengaat natuurlijk, want ook als je tussen vijf en zeven aanbelt is pakweg de helft niet thuis.
Mijn ervaring beperkt zich tot de jaarlijkse collecte voor Amnesty International. Ik heb in de jaren dat ik collecteer bijna niet meegemaakt dat men Amnesty niet kent. Alleen mensen die nog niet zo lang in Nederland zijn, weten soms niet wat Amnesty is en hebben sowieso niet zoveel feeling met onze collecte-cultuur. Maar bij de meeste adressen waar de deur open gaat krijg je wat … als er tenminste contant geld in huis is. Want steeds vaker hoor je dat men dat niet heeft. Vorig jaar hadden we daarom al een kaartje bij ons met een QR-code, voor de mensen die wel willen geven maar geen contant geld hebben.

Dit (corona-)jaar bellen we niet aan, maar doen we alleen maar een kaartje door de bus. Dat gaat natuurlijk wel veel sneller, maar ik denk dat een collectant van vlees en bloed wel een nadrukkelijker appèl op je doet dan een kaartje in de bus.
Niet met een collectebus langs de deur dit jaar, maar gelukkig is er wel de mogelijkheid een digitale collectebus aan te maken. Je kunt dan je familie, vrienden en collega’s om een donatie vragen.

Bij het collecteren – dit jaar dus het rondbrengen van kaartjes – kom je af en toe de volgende sticker tegen:

Daar hoef ik dan niet aan te bellen en dit jaar doe ik ook geen kaartje in de bus. Iemand die de weg weet is vast al jaren Amnesty donateur!

Intussen heb ik wel de weg naar u gevonden en ben ik zonder aan te bellen bij u binnengekomen. Dus hier is hij dan: de link naar mijn collectebus.

https://amnesty.digicollect.nl/han-jongeneel/

Namens alle gewetensgevangenen voor wie Amnesty zich inzet veel dank voor uw gift.

Han Jongeneel, 19 maart 2021