Draagbare kleding

COLUMN

Han Jongeneel


Op het moment dat ik dit schrijf zijn we bezig kleding uit te zoeken, op te vouwen en klaar te leggen voor Sam’s Kledingsactie. Als ergens geldt dat wij ‘geven van onze overvloed’ geldt het wel hier. Want wat zamelt Sam in: kleding die nog draagbaar is. En daar hebben we zo veel van dat we het weggeven. En waarom dragen we het zelf niet meer? Om allerlei redenen. Het was een miskoop, het is te groot of te klein, het zat niet lekker, de kleur bevalt niet, het is helemaal uit de mode of gewoon: “al zo lang niet gedragen en ik denk niet dat ik het nog ga dragen”.

We voelen ons pas goed als we er goed uitzien. Daarvoor is goede kleding nodig. En dan bedoel ik niet dat de kleding onze naaktheid moet bedekken en ons warm moet houden en dat het niet te snel mag slijten, maar ik bedoel dat het er zo uit moet zien dat we er mee voor de dag kunnen komen. Waar je mee voor de dag kunt komen hangt af van je leeftijd en de kringen waar je je in begeeft. Het kan van situatie tot situatie verschillen. Maar het is belangrijk dat je kleding past bij de gelegenheid. Iedereen kan wel een verhaal vertellen van een situatie waarin hijzelf of een ander uit de toon viel en hoe afschuwelijk dat was. Van de uitgescheurde broek, tot een vlek op het verkeerde moment of de verkeer ingeschatte situatie: iedereen netjes gekleed en jij in je kloffie… Of andersom, ook heel gênant.

De apostel Jacobus houdt ons de kledingspiegel voor in hoofdstuk 2 van zijn brief. Hij vertelt hoe makkelijk het kan gebeuren dat we iemand die er goed uitziet beter behandelen dan iemand die er minder goed uitziet. De rijke met prachtige kleding krijgt een ereplaats, terwijl de arme die in vodden is gehuld mag blijven staan of op de grond moet zitten. En zo zou het in de gemeente van Christus niet moeten zijn. Daar gaat het niet om er goed uitzien, maar om de rijkdom van het geloof. En alle mensen verdienen respect, niet alleen wie er perfect uitziet.

Iemand een mindere plaats geven omdat hij vodden aanheeft en iemand in mooie kleren een ereplaats geven, nee, dat zouden wij nooit doen, denk je dan. Maar beoordelen wij mensen niet ook heel sterk op hun uiterlijk, inclusief hun kleding?  Jacobus heeft in twee millennia niets aan actualiteit verloren.

Intussen ligt de kleding voor Sam’s kledingactie bij ons klaar. En als je deze nieuwsbrief op vrijdag leest: kijk even of je nog draagbare kleding hebt voor Sam. Je kunt het morgen brengen.

Inzamelpunten zijn o.a. Kruiskerk, Urbanuskerk (Bovenkerk) en Titus Brandsmakerk. U kunt ook contact opnemen met Mareke Kniep, 020-6435765.
Zie ook www.samskledingactie.nl.

Han Jongeneel, 23 april 2021