Wat we zien en wat we niet zien

COLUMN

Han Jongeneel


Wij zijn in de Kruiskerk bezig met de voorbereidingen van het afscheid van ds. Lanser. Op 28 februari was de afscheidsdienst en is hij losgemaakt van onze gemeente, maar toen mocht daar bijna niemand bij zijn. Op 25 juni kunnen we gelukkig met 60 mensen in de kerk samenkomen en dat doen we ook nog eens twee keer, dus velen kunnen er nu bij zijn. En zo hoort het ook, want het is belangrijk om een afscheid te vieren.

Je hoort verhalen van mensen die in coronatijd aan het eind van hun werkzame leven kwamen en zonder ‘fatsoenlijk afscheid’ zijn vertrokken. En dat is pijnlijk, want dan is het alsof iets niet af is. Alsof het niet gezien is en gewaardeerd.

Een afscheid heeft verschillende kanten. Soms is het een vaarwel en verwacht je elkaar niet meer te zien. Dat is bij Sieb Lanser gelukkig niet zo, want hij blijft gemeentelid en na zijn losmaking heeft hij al weer bij ons gepreekt. Ik hoop dat hij in de toekomst ook nog regelmatig kan en wil voorgaan.

Een afscheid is ook om te bedanken voor wie iemand was en voor wat hij gegeven heeft. Bij het afscheid van Sieb is er alle reden voor dank, want predikant is een veeleisend beroep (en de Kruiskerk was zo af en toe ook nog eens een heel veeleisende gemeente) en Sieb heeft zich met hart en ziel voor het werk in de kerk ingezet.

Bij een afscheid kijk je terug. Welnu, er is veel om op terug te kijken. In hoeveel diensten is Sieb voorgegaan in Amstelveen? Ik schat ten minste vierhonderd. Van hoeveel nummers van Present was hij redacteur (later: hoofdredacteur)? Dat is vrij nauwkeurig te zeggen, want ze staan allemaal op de website. Als ik goed geteld heb waren het er 93: 4 in 2010 en 5 in 2020 en in de tussenliggende jaren steeds 9 of 10. En dan heb ik het nog niet over vergaderingen, overleggen, kringen.

Veel weet Sieb alleen. Hoeveel pastorale bezoeken heeft hij afgelegd? Hoeveel e-mails heeft hij gestuurd, hoeveel telefoontjes beantwoord? En misschien wel het belangrijkste weet God alleen: hoe vaak is iemand bemoedigd en opgetild door het evangelie dat Sieb verkondigde, in de kerk of in een persoonlijke ontmoeting? Hoe vaak is iemand geprikkeld om eens kritisch naar zichzelf te kijken? Hoeveel gemeenteleden zijn aangezet tot actie? Hoeveel mensen zijn gegroeid in hun geloof? Hoeveel getroost? Het is het waaien van de Geest, waarvan we niets zien en slechts af en toe wat horen. Daar kun je geen statistiek van bijhouden, maar het is wel het meest waardevolle.

Alleen als ik me afvraag: hoe vaak zijn we in de lach geschoten, dan kan ik bij benadering een getal noemen: gemiddeld een keer per preek.

Han Jongeneel, 11 juni 2021

Het afscheid van Sieb Lanser wordt op 25 juni vanaf 15.00 en vanaf 19.15 uur gevierd in de Kruiskerk. Leden van de Kruiskerk hebben daarover een extra editie van de Kruispuntjes ontvangen. Maar alle overige leden van de PGA-B zijn uiteraard ook hartelijk welkom, zij het dat het aantal plaatsten beperkt is. U kunt zich aanmelden – uiterlijk op 21 juni – op de volgende manieren

  • het aanmeldformulier op www.kruiskerk-amstelveen.nl
  • een e-mail (aanmelden@kruiskerk-amstelveen.nl)
  • telefoon op donderdag van 10-16 uur (020- 641 38 26)


Het afscheid wordt op 25 juni vanaf 20.00 uur uitgezonden via Kerkdienstgemist. Zowel ‘s middags als ’s avonds treedt Kees Posthumus op met het programma “Dwars door de bijbel”.


ds-Sieb-Lanser