Poëzie je wel genoeg?

COLUMN

Han JongeneelWie Leeuwarden bezoekt kan ik aanraden eens door de Poëziesteeg te lopen. Op verschillende deuren staan gedichten, die een glimlach om de mond toveren, zoals deze:

Maar ook  gedichten die tot nadenken stemmen. Zoals deze:

Ik heb deze week vakantie, maar nog wel een lijstje van allerlei dingen die ik wil of moet doen. Het zijn er weliswaar geen duizend, maar toch: je voelt je goed als je weer iets op je lijstje kunt doorstrepen en het hindert als er dingen zijn die maar steeds op dat lijstje blijven staan. Je kunt druk bezig zijn met alles wat moet. Ook in de kerk dreigt het gevaar van altijd maar weer door, want er moet veel gebeuren en de kerk moet altijd doorgaan.

Kan de bijbel ons helpen om niet te snel te leven? Ik denk het wel. Jezus nam de tijd om mensen te ontmoeten en ging alleen de berg op om te bidden en heeft ook zijn leerlingen geleerd om te bidden. Stil worden, in de bijbel lezen en bidden kan ons helpen om niet te snel te leven.

En poëzie je wel genoeg? Ook wat dat betreft kan ik de bijbel aanbevelen, want die is vol poëzie. Denk maar aan het loflied op de schepping in Genesis 1 en 2, de Psalmen en het Hooglied, en de lofzangen van Hanna, Maria en Simeon, die we in de adventtijd weer hebben gehoord.

Ik wens je dit jaar een niet te snel leven en veel poëzie.

Han Jongeneel, 7 januari 2022