Van dag tot dag

COLUMN

Lamkje Sminia


Bijna elke dag is er publiekelijk wel iets te vieren, te herdenken of aandacht aan te besteden. Aan bijna alle dagen hangt een labeltje, hoewel die niet bij iedereen bekend zijn. Zoals bij de afgelopen dagen van deze maand. Ik noteer:
1 mei
*Dag van de Arbeid. Ingesteld om fabrieksmedewerkers niet meer dan acht uur per dag te laten werken en om te bewerkstelligen dat werknemers meer rechten krijgen.
2 mei
*Internationale Dag van de Tonijn. Hoe het tonijnvissen weer duurzaam kan worden en hoe belangrijk het is voor de wereld.
3 mei
*Internationale Dag van de Persvrijheid. Het grondrecht dat ‘Vrijheid van drukpers’ heet. In onze grondwet is dat artikel 7.
4 mei
*Nationale Dodenherdenking. Ter herdenking van alle slachtoffers van oorlogen en geweld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
5 mei
*Bevrijdingsdag. Viering van het moment in onze vaderlandse geschiedenis waarop wij bevrijd werden van de tirannie van de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog.
7 mei
*Internationale Dag voor Aidsweeskinderen. Doordat hun ouders aan aids sterven worden ieder jaar tienduizenden kinderen wees en staan er dan alleen voor.
8 mei
*Internationale Dag van het Rode Kruis (en de Rode Halve Maan). Wereldwijde aandacht voor het werk van de vrijwilligers van het Rode Kruis.
9 mei
*Dag van Europa. Het moment van het oprichting van de Europese Unie, een samenwerkingsverband tussen de landen van Europa wat een Derde Wereldoorlog zou kunnen voorkomen.
12 mei
*Internationale Dag van de Verpleging. Het belang van verplegers in de zorg.
13 mei
*Internationale Dag van de Fairtrade. Eerlijke handel bij alles wat we consumeren.
14 mei
*Moederdag. Het feest voor de enige vrouw in je leven die onvoorwaardelijk van je houdt: je Moeder.
15 mei
*Internationale herdenkingsdag van de Nakba, de immense catastrofe voor de inheemse Palestijnse bevolking sinds 1948, toen in Palestina de staat Israël werd uitgeroepen.
16 mei
*Dag van de Groene Kinderopvang. Bedoeld om kinderen tijdens hun jonge schoolgaande jaren meer te leren over de natuur en het milieu.
17 mei
*Verantwoordingsdag. De dag waarop de Rijksoverheid en de ministeries hun jaarverslagen presenteren aan de Tweede Kamer. Dit vindt traditioneel op de derde woensdag in mei plaats, een symbolisch half jaar voor Prinsjesdag.
18 mei
*Hemelvaart. De dag waarop we vieren dat Jezus opsteeg naar de hemel.

Nu Jezus van ons is weggegaan zijn we, evenals de apostelen, verweesd achtergebleven.
Na tien dagen van verlatenheid worden we echter opnieuw be-Geest-erd, waardoor we aan de overige dagen van het jaar betekenis kunnen geven door te vieren, te herdenken en ons ergens voor in te zetten.

Lamkje Sminia, 19 mei 2023


Luca della Robbia 1400 – 1482

De hemelvaart van Christus

terracotta bedekt met glazuur — 1442-45
Museum Duomo, Florence

Dit werk is gekoppeld aan Marcus 16:19

Dit beeldhouwwerk bevindt zich in een lunet boven de deur van de zuidelijke sacristie van de Dom van Florence. Het reliëf is gemaakt van terracotta; het glazuur van een mengsel van mineralen.
Boven de deur van de zuidelijke sacristie maakte Della Robbia een soortgelijk maar minder kleurrijk reliëf, van de opstanding.