Pinksteren

COLUMN

Saskia de Jong


Het komende weekeinde is het weer Pinksteren. Behalve dat het een bijzondere zondag is, is het ook een lang weekeinde, waarin dank zij de moderne techniek het mogelijk is om van afstand toch een conferentie als Opwekking te ‘bezoeken’. Een aantal jaren geleden is Groot Nieuws Radio hiermee begonnen. Hiervoor gebruik ik al enkele jaren (internet)radio: via (internet)radio wordt door Groot Nieuws Radio verslag gedaan van de activiteiten. De zender is nl. te beluisteren via DAB+ en internet.

Enkel jaren geleden alweer is een non-stopzender (GrootNieuwsRadio non-stop) toegevoegd: behalve het nieuws, dat elk uur wordt uitgezonden, wordt er alleen muziek uitgezonden. Omdat ik vanuit huis werk is het prettig om ‘ongestoord’ muziek op de achtergrond te hebben. Overigens, rondom het nieuwsbulletin wordt ook wat reclame uitgezonden. Behalve op zondag. Deze reclame is nodig, omdat ze buiten het publieke radiobestel uitzenden en ondanks de bijdragen van de donateurs kost (ook) een radiozender wel geld.

Waar ik de eerste jaren mijn radio in de keuken (vrijwel) altijd op deze zender had staan; is het nu op mijn internetradio dat ik de hele dag luister naar deze radiozender.
Net als het videostreamen van onze kerkdiensten is het op deze manier kunnen volgen van Opwekking een uitkomst als het fysiek bezoeken niet mogelijk is. Zo krijg je toch het een en ander mee van zo’n bijzonder evenement.

Overigens zijn via internet nog meer mooie radiozenders te beluisteren. Want een enkele keer schakel ik over naar een andere zender, zoals die van de Engelse koorzender. Zij zenden alleen maar Engelse koormuziek uit met als enige onderbreking een stem, die af en toe meldt dat je naar deze koorzender luistert. Zo af en toe is deze koormuziek ook heel aangenaam om naar te luisteren. Een voormalige AM- / middengolfzender zoals Radio Bloemendaal zendt ook via internetradio uit. Dat kan natuurlijk ook niet anders, aangezien de AM-frequenties stopgezet zijn.

Doordat de AM-frequenties niet meer bestaan, moet ik in de auto cd’s luisteren; omdat ik geen zin heb in de commerciële radiozenders, waar veel reclame en babbelende presentatoren te horen zijn.

Dit Pinksterweekeinde is dus zo’n weekeinde waar ik naar uit kijk: enerzijds vrije dagen en anderszijds op afstand meeluisteren naar Opwekking 2022.

Saskia de Jong, 3 juni 2022.