Te makkelijk….

COLUMN

Saskia de Jong


Suiker is een item, waarvan ik op onverwachte momenten ‘last’ kan hebben. Zo kies ik er, in veel gevallen, voor om suiker aan mijn thee toe te voegen. En dat levert nog wel eens opmerkingen op: “neem jij suiker??” of “zou je dat wel doen?”. Het zijn echter opmerkingen waarmee ik niets kan, anders dan signaleren dat een gevolg zal zijn van het algemene, beperkte beeld dat onder meer in de media geschetst wordt en door de overheid wordt uitgedragen. Kijk maar eens welke foto erbij een artikel over obesitas geplaatst is. Het is in veel gevallen iemand, die zit en junkfood nuttigt.

Het is ontzettend gemakkelijk om dit eenzijdige beeld te schetsen, maar het is in feite niets anders dan framing of stigma’s die bestaan over dik zijn in stand houden. En de media ondersteunt dit door bijvoorbeeld die eerder genoemde foto te plaatsen. Maar het bestaande idee, dat slank zijn gezond is en dik ongezond, is te zwart-wit gesteld. Er spelen veel meer factoren (aandoeningenbijwerkingen van medicijnen, familiare aanleg, …) een rol als het gaat om slank zijn dan wel dik zijn. Maar omdat die verschillende factoren het verhaal (te) lastig maken, is het schetsen van een eenzijdig beeld veel makkelijker.

Daarbij kun je je ook afvragen waarom er zoveel tegenstrijdigheden worden verkondigd als het gaat om gezond eten. In de ene publicatie wordt een levensmiddel betiteld als ongezond vanwege de suiker, die erin zit. In een ander artikel wordt datzelfde levensmiddel juist aangeprezen. En dat betekent dus dat je het toch weer zelf moet uitzoeken.
Misschien zijn  het mede deze tegenstrijdigheden, dat fabrikanten van levensmiddelen geen actie ondernemen om het verborgen suiker eruit te laten. En àls ze een keer aangesproken worden vanuit de media, zoals recent door een tv-progamma over een jongen die door een ziekte dik was, dan geven ze niet thuis. En dat terwijl, als  zij de verborgen suiker uit producten te halen, een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan ‘gezonde’ producten..
Dik is niet gelijk te stellen met ongezond. Er zijn genoeg dikke mensen, die gezond leven, veel sporten en toch niet afvallen. Omgekeerd zijn er ook veel slanke(re) mensen, die ongezond leven. Zij komen hier echter mee weg, omdat het niet zichtbaar is.

Lang geleden heb ik ooit de puzzel gelegd over mijn overgewicht: bijwerkingen van medicijnen, familiare aanleg en voedselallergieën zijn oorzaken waarop ik nauwelijks invloed heb. Het ‘halen’ van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voedingsmiddelen vind ik een betere uitdaging om mij mee bezig te houden in combinatie met de andere dingen, die mijn aandacht moeten hebben. Afvallen volgt dan (op de langere termijn) wel. En zo niet, jammer dan: een oud-tante is met haar overgewicht 91 jaar geworden.

Saskia de Jong, 22 april 2022.