Aktie Vrijheidsbrief

Op zondag 10 maart houden wij weer de Aktie Vrijheidsbrief.

Deze maand schrijven wij voor Abdullah al-Derazi en Jalal Labbad die elk moment in Saudi-Arabië kunnen worden geëxecuteerd. Ze kregen de doodstraf na een oneerlijk proces, ze hadden lange tijd geen advocaat en vertelden in de rechtbank dat ze werden gemarteld om te bekennen. Ze worden beschuldigd van deelname aan protesten tegen de behandeling van de Shi’a, een minderheidsgroep. Ze waren toen nog geen 18 jaar oud.

In de te schrijven brief roepen we de koning van Saudi-Arabië op om Abdullah en Jalal niet te executeren. Saudi-Arabië moet zich aan de belofte houden om de doodstraf niet langer op te leggen aan minderjarigen.

  • De brief inclusief postzegel is na de dienst voor € 2,- te koop
  • Wilt u zo vriendelijk zijn om gepast te betalen

Natuurlijk kunt u ook nog mee doen met de mailacties via https://www.amnesty.nl/acties/schrijfactie-saudi-arabie-derazi-labbad-2024. De mailacties herkent u aan “stuur een mail! @”.


De Aktie Vrijheidsbrief wordt al meer dan vijfentwintig jaar gehouden in een groot aantal kerken in Amstelveen en Amsterdam-Buitenveldert. Maandelijks wordt een schrijfactie georganiseerd voor mensen ergens in de wereld die ten onrechte of zonder eerlijk proces worden gevangen gehouden. Of als marteling en het onthouden van medische behandeling aan de orde is.

Elke derde zondag van de maand, met uitzondering van de maanden juli en augustus, wordt in de deelnemende kerken de over te schrijven of voorgedrukte brief te koop aangeboden. Naast de vertaling van de brief die meestal in het Engels is, wordt ook achtergrondinformatie gegeven over het betreffende land. Met de voorgedrukte brief wordt tegemoet gekomen aan de wens van ouderen die moeite hebben met het schrijven van een andere taal en aan hen die geen tijd hebben de brief over te schrijven.

Het initiatief voor de Aktie Vrijheidsbrief werd destijds genomen door een aantal jongeren uit de (voormalige) Bankraskerk. Nadat zij geloofsbelijdenis hadden gedaan wilden zij op een concrete en zinvolle manier uiting geven aan hun geloofsovertuiging en kwamen zij op het idee een schrijfactie te starten.