Aktie Vrijheidsbrief

Op zondag 11 februari houden wij weer de Aktie Vrijheidsbrief.

Deze maand schrijven wij voor 40 duizend inwoners van Angkor, een ruïne stad in Cambodja, die gedwongen worden om hun huizen te verlaten op het land waar zij al generaties lang wonen. In Angkor staat de tempel Angkor Wat die door UNESCO is aangewezen als cultureel erfgoed. Ondanks dat UNESCO nooit heeft aangegeven dat de inwoners weg zouden moeten, dwingen de autoriteiten ze daar toch toe. De inwoners worden gedwongen naar plekken te gaan met gebrek aan huizen en schoon drinkwater. De autoriteiten dreigen met gevangenisstraffen voor mensen die weigeren te vertrekken.

In de te schrijven brief roepen we de autoriteiten van Cambodja op om de inwoners van Angkor niet te verdrijven.

  • De brief inclusief postzegel is na de dienst voor € 2,- te koop
  • Wilt u zo vriendelijk zijn om gepast te betalen

Natuurlijk kunt u ook nog mee doen met de mailacties via https://www.amnesty.nl/acties/schrijfactie-cambodja-angkor-2023. De mailacties herkent u aan “stuur een mail! @”.


De Aktie Vrijheidsbrief wordt al meer dan vijfentwintig jaar gehouden in een groot aantal kerken in Amstelveen en Amsterdam-Buitenveldert. Maandelijks wordt een schrijfactie georganiseerd voor mensen ergens in de wereld die ten onrechte of zonder eerlijk proces worden gevangen gehouden. Of als marteling en het onthouden van medische behandeling aan de orde is.

Elke derde zondag van de maand, met uitzondering van de maanden juli en augustus, wordt in de deelnemende kerken de over te schrijven of voorgedrukte brief te koop aangeboden. Naast de vertaling van de brief die meestal in het Engels is, wordt ook achtergrondinformatie gegeven over het betreffende land. Met de voorgedrukte brief wordt tegemoet gekomen aan de wens van ouderen die moeite hebben met het schrijven van een andere taal en aan hen die geen tijd hebben de brief over te schrijven.

Het initiatief voor de Aktie Vrijheidsbrief werd destijds genomen door een aantal jongeren uit de (voormalige) Bankraskerk. Nadat zij geloofsbelijdenis hadden gedaan wilden zij op een concrete en zinvolle manier uiting geven aan hun geloofsovertuiging en kwamen zij op het idee een schrijfactie te starten.


Auteur: Bjørn Christian Tørrissen