Dan zal ik leven…

COLUMN

Gerben Drost


Het begon al voor de goede week. De padden in mijn vijvertje ontwaakten. Het werd een geplons van jewelste. Bij de activiteiten werd enorm lawaai gemaakt. Vooral in de nacht.

Even later een massa dril in het water.

Grote reiger bovenop de groene afscheiding

En jawel, daar melden zich de reigers. Een forse vogel en een die er niet uitzag. Leek alsof de vogelgriep had toegeslagen. Het was die reigers om de padden te doen. Ze hebben het dagenlang volgehouden om ze op te vissen. Ik was de vogelverschrikker, maar kon er niet tegenop. Ik moest ertegen kunnen. Heb het opgegeven onder het motto: ik kijk naar een natuurfilm.

In de goede week werden door de gemeente Amstelveen om de hoek op de Graaf Aelbrechtlaan drie grote bomen gerooid. Kon er ook nog bij.

Een Friese Bonte Piet

Las dat het slecht gaat met mijn favoriete vogel: de scholekster. De zwart witte stoere steltloper met een oranjerode snavel en roze poten. Roept: (te-)piet. Dus vandaar de naam bonte piet. In de aflopen 15 jaren is het aantal scholeksters gehalveerd. Het is dus onze nationale pechvogel. Het is een weide – wad- en stadsvogel. 2023 is uitgeroepen tot het jaar van de scholekster. Zie www.jaarvandescholekster.nl en www.scholekster.org Iedereen wordt opgeroepen om waar je kan mee te helpen om het tij te keren.

In de goede week en met Pasen heb ik veel vieringen op de iPad bekeken. Natuurlijk ook naar de Passion uit Harlingen. Wat ook een regen daar. Zag ik onderwijl een reiger weer een pad verorberen.

Armreliekhouder van Sint Thomas, Sint-Servaasbasiliek, Maastricht

Gelukkig komt een week na Pasen Thomas ook tot geloof. Werd ook aangeduid als Didymus en Judas. Ging op missie en stierf de martelaarsdood. Er is een traditie die hem noemt als de tweelingbroer van Jezus. Relikwieën van Sint Thomas zijn verspreid over de hele wereld. In Maastricht in de schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek is er een 15-eeuwse zilveren Thomasarm met een groot armbot. Sint Thomas is onder meer patroonheilige van Vaticaanstad en beschermheilige van diverse beroepsgroepen, waaronder theologen.

En toen ging het Tweede Paasdag weer regenen. Werd ik in mijn gemijmer over vogels en Thomas opgeschrikt over het bericht van overlijden van Huub Oosterhuis. Toen ik zo’n 45 jaar geleden in Amstelveen kwam wonen ging ik met regelmaat en veelal samen met mijn partner Kees naar de studentenekklesia. Kees vertelde nog weleens dat hij Huub ooit ontmoette in een boekhandel. Het zal Kirchner geweest zijn. Huub liep daar trots in de rondte. Zijn eerste bundel lag in de verkoop. Na het overlijden van Kees heb ik dat Huub gemeld na een viering.

We hadden toch in de 30 jaren met regelmaat vieringen bezocht. Ik gaf Huub de rede die ik afstak bij de uitvaart van Kees. Ik zei zoiets van: als het u niet interesseert gooi het dan maar weg. Waarop Huub tegen mij zei: “ik gooi nooit iets weg”.

Ik denk dat Petrus huppelend bij de Poort stond om Huub binnen te laten.

Afijn veel herinneringen. Een ding is zeker. We kunnen blijven zingen. Ook van: dan zal ik leven! (Pagina 919 in Verzameld Liedboek. Liturgische gezangen op teksten van Huub Oosterhuis)

Gerben Drost, 14 april 2023