Klaar voor de zomer?

COLUMN

Gerben Drost


Via luilak gaan we direct naar Pinksteren. Op een mooie Pinksterdag …. (dus met veel Pinksterschwung).

Met 17.861.43 inwoners in Nederland (16 maart 2020, de hamster dag van wc-papier: 17.427.908). De mensen zonder papieren niet meegeteld. (Deze column en de meting is van 9 mei 2021)

Pal voor Pinkstern ben ik (Deo Volente) terug uit Dokkum e.o. Daar werd bijkans 65 jaar geleden mijn moeder zaliger met de tang verlost in de Sionsberg. Zo werd ik de wereld ingetrokken. Na jaren in beperkingen wil ik daar weer eens rondlopen en fietsen. En familiebezoeken (waaronder mijn achterneef). Een pelgrimage.

Heden getier van Poetin op het Rode Plein. Hier de hele dag regen. En berichten van verwoestende vogelgriep. Moge dit virus niet naar de mens overslaan (1 geval bekend in Mexico).

Kwam ook de melding van het Ministerie van Justitie en Veiligheid binnen: bed-bad-brood regeling wordt ingetrokken per 2024. Dit mag niet gebeuren. Dan maar een val van de regering! We gaan in verzet.

Denk met Pinksteren terug aan 2012. Toen vierden de kerken in Amstelveen – Zuid eenwording. 11 jaren verder is er veel gebeurd. Corona sloeg wel een gat in de meenschap.

Na jaren was ik weer eens in de Paaskerk bij de gemeentevergadering recent. Fijn dat er een beroep uitgaat naar ds. Wijenberg. Hoop dat zij na de zomer het werkende kerkelijke team komt versterken! Hele gezin meer dan welkom!

Even geleden was ik present bij VORA (de Vereniging Oud Raadsleden Amstelveen). Rien Alink is een kenner van Vermeer. Hij schreef er een vierde boek over! Op VORA gaf hij een inleiding. Jan-Peter Balkenende (oud raadslid: van die kroketten motie) was er ook.

Ik grapte: bij Vermeer komt het licht van links. Hij kon er hartelijk om lachen.

Tja, de kerk krimpt. In de zomervakantie gaan Kruis- en Paaskerk om en om samen vieren.

Ik voel me in beide kerken thuis. Ook al in de Goede Herderkerk (RK). De gemeente van de Pelgrimskerk kerkt er tot nader order. Ik bleef er recent na de viering koffiedrinken. Het viel vast op dat ik enorm veel plezier had met mevrouw Mieke H. Zij vertelde me moppen die niet in Pressent noch in de Nieuwsbief passen. We zijn een meenschap te Amstelveen-Buitenveldert.

Op derde Pinksterdag kiezen de leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste kamer. En die Eerste Kamer krijgt 75 leden. Kan wetten aannemen of verwerpen. Heerst over kwaliteit van wetten. De Kamer let op: rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. En controleert de Regering. Ken je leden van de huidige Eerste Kamer en de Voorzitter van de Eerste Kamer? Hoop dat de leden van de Staten strategisch stemmen en dat er nadien zoveel als mogelijk licht van links in de Kamer gaat schijnen.

Mij gaat het op weg naar de 65 overwegend goed. Met al die kerkdiensten aan het scherm en ook nog onlangs de uitvaart van Huub Oosterhuis aan het scherm wel rijp voor een bezoek aan de neuroloog begin juni. Er is iets mis met mijn linkeroog en via de rode route kan ik de neuroloog vinden zegt de instructie. Komisch: links en rood. Kan nieuwe glazen worden of het begin van het einde.

Soli Deo Gloria. Wel helemaal klaar voor de zomer!

Gerben Drost, 26 mei 2023

foto: Groetnis uit Dokkum, de vestingstad aan het Wad.