De telefoon van God

Gerrit Oud

COLUMN


Bij God ging de telefoon.
Hij rinkelde heel vrolijk
of je aan het geluid kon horen

wie het was. En zo was het ook.
God hoefde niet op te nemen.
Hij wist exact wat er werd gezegd

en vaker nog: verzwegen.
Dit keer ging de telefoon heel kort.
Had iemand hem weer neergelegd

omdat hij spijt had? Angst voor
een gesprek of verkeerd verbonden?
God wist wie had gebeld. Hij knikte

en zei lankmoedig met de stem
als van een volmaakte receptioniste:
‘Hij heeft tenminste gebeld.’

(Jan de Bas, uit: Hollandse luchten, 2008)

Dat zou wat zijn! Dat je God kon bellen. Zou je dan ook zo’n irritant menu horen? Druk 1 als je een vraag hebt over… tot en met… druk 6 als je een gesprek wilt met een van onze medewerkers. Hoe lang zou je in de wacht moeten staan? En welk achtergrondmuziekje zou er dan klinken? Zou het gesprek ook kunnen worden opgenomen voor een latere evaluatie?

Het telefoonnummer is trouwens 333. Dat verwijst naar Jeremia 33, vers 3: Roep mij aan, en ik zal je antwoorden, ik zal je grote, wonderlijke dingen bekendmaken, dingen die je volkomen onbekend zijn. Een tekst over het gebed. De telefoon als metafoor werkt, net als in bovenstaand gedicht van Jan de Bas. God heeft ons zijn nummer gegeven in de hoop dat wij Hem bellen. Hij heeft zich aan ons bekendgemaakt en zijn naam zegt genoeg: Ik zal er zijn. Hij heeft geen antwoordapparaat, neemt altijd op en antwoordt.

En dat antwoord is zo vaak verrassend. Wonderlijk anders dan verwacht. Soms volkomen onbekend zelfs. Misschien wel omdat Hij mij zoveel beter kent dan ik mezelf. En omdat Hij zoveel beter kan luisteren naar mij dan ik naar Hem. En dan dat woord ‘lankmoedig’ uit het gedicht. Zo troostend dat God ook weet wat ik had willen bidden, wanneer aan mijn lippen de kracht daartoe ontbreekt. Overmand door verdriet, door vreugde of gewoon doordat ik moe in slaap viel. Ook dan is Hij er, luistert Hij en geeft Hij antwoord. Je kijkt toch anders naar het woord provider, Hij die erin voorziet.

Gerrit Oud
Amsterdam, 20 december 2019Stella Burggraaf – de Bui