Muziekprogramma

Programma van Muzikale Vespers en Kruiskerkconcerten in het seizoen 2021 – 22

Dit seizoen vindt er weer elke maand een muzikale vespers en een Kruiskerkconcert plaats.

De Kruiskerkconcerten beginnen om 12:00 uur en duren ongeveer een uur; er is geen pauze. De toegang ertoe is vrij, maar we kunnen deze concerten alleen blijven aanbieden als bezoekers ruimhartig geven (via de collecte bij de deur of digitaal met een bankapp). Enkele keren is er ’s avonds een concert (november en  maart). Daar wordt wel entree gevraagd.

Momenteel (sept 2021) zijn we bij de concerten van overheidswege verplicht te controleren of bezoekers een coronatoegangsbewijs hebben. Hopelijk is dit tijdelijk. Als u dit bewijs niet heeft kunt u online de livestream volgen.

De muzikale vespers beginnen elke vierde zondag van een maand om 16:30 uur. Ze duren een uur. In elke vesper worden een of meer kerkmuzikale schatten uit de laatste eeuwen uitgevoerd door onze eigen Vesperscantorij of door een gastkoor. Voor de toegang tot kerkdiensten wordt geen coronatoegangsbewijs gevraagd, maar ook hier geldt dat alle vespers ook online bij te wonen zijn voor mensen die daar de voorkeur aan geven. De toegang is vrij, maar muzikale vespers zijn duur en daarom stellen we uw gift (bij de deur of via uw bankapp) zeer op prijs.

Muzikale Vespers

Zondag 24 oktober – 16:30 uur

In deze vesper wordt de cantate Aus tiefer Not schrei ich zu dir (BWV 38) uitgevoerd door vocaal ensemble Voci Vivaci, in samenwerking met solisten en een barokorkest. De muzikale leiding heeft Peter Ouwerkerk. Liturg is dr Bettine Siertsema.

Zondag 28 november – 16:30 uur

De Vesperscantorij brengt op deze eerste adventszondag onder leiding van de eigen cantor-organist Henk Trommel drie korte cantates van de barokke componist Carl Wolfgang Briegel: Machet die Tore weit, Mache dich auf, werde licht en Freuet euch in den Herren. Liturg is ds Roel Knijff.

Zondag 26 december – geen vesper

Zondag 23 januari 2022 – 16:30 uur

De Vesperscantorij en een barokorkest brengen onder leiding van Henk Trommel het Rejoice in de Lord allway van Henri Purcell. Liturg is dr. Rieuwerd Buitenwerf.

Zondag 27 februari – 16:30 uur

De muziek in deze vespers wordt verzorgd door Linguae atque cordis. Bert ’t Hart heeft de muzikale leiding.

Zondag 27 maart – 16:30 uur

De Vesperscantorij voert het Stabat mater uit van Josef Rheinberger, een Duits componist uit de negentiende eeuw. Henk Trommel heeft de muzikale leiding en liturg is dr. Bettine Siertsema.

Zondag 24 april – 16:30 uur

In muzikale inhoud van deze vespers de enthousiaste zangers en spelers van Het Bach Ensemble Amsterdam verzorgen. Paulien Kostense, Arwen Bouw en Michiel Meijer verlenen hun professionele assistentie. Organist is Henk Trommel. Liturg: ds. Niek Scholten.

Zondag 22 mei – 16:30 uur

Centraal in deze vespers staat Psalm 150. Enkele heel verschillende verklankingen van deze muzikale psalm worden ten gehore gebracht door de Vesperscantorij onder leiding van Henk Trommel. Liturg is ds. Mirjam Buitenwerf.

Zondag 26 juni – 16:30 uur

We sluiten een seizoen met muzikale vespers volgens onze gewoonte af met een Choral Evensong. Het Vocaal Theologen Ensemble zingt de prayers, hymns en anthem, het Magnificat en het Nunc dimittis. Hanna Rijken dirigeert, Sebastiaan ’t Hart speelt orgel en liturg is ds Sytze de Vries.

Kruiskerkconcerten

Zondag 17 oktober – 12:00 uur

De zeer getalenteerde Ierse pianist Seán Morgan Rooney, finalist in de Dutch Classical Talent van 2021 speelt twintigste-eeuwse werken van Berio, Berg, Ravel en Strawinsky. Aanmelden niet meer nodig, een coronatoegangsbewijs wel.

Zondag 7 november – 12:00 uur

De jonge sopraan Iris Bouman brengt liederen uit de vroeg- en de laat-romantiek en uit de moderne tijd. Ze wordt begeleid door pianist Geert Omta, die momenteel een master volgt aan het Weens Conservatorium. Geert speelt ook enkele solowerken voor piano: de Variations sérieuses van Mendelssohn en de Tweede Sonata voor piano van de Finse componist Rautavaara.

Zaterdagavond 27 november – 19:30 uur (?)

Het Bach Ensemble Amsterdam brengt onder leiding van Paulien Kostense en met medewerking van solisten de Messiah van Georg Friedrich Händel. De entreeprijs en de overige gegevens over de verkoop van de kaartjes worden tijdig bekend gemaakt.

Zondag 12 december – 12:00 uur

De Amstelveense violist Bob van der Ent komt met een pianist. Hij speelt zowel solowerken voor viool als composities voor viool en piano.

Zondag 2 januari – 12:00 uur

Laurens de Man, piano, en Irene Kok, cello, zijn twee jonge musici die al vaker in de Kruiskerk te gast waren. Ze verzorgen een nieuwjaarsconcert voor ons. Deze keer in de serie Bach solo, waarvan zoals bekend de formule is dat beide musici een solowerk voor hun instrument van Johann Sebastian Bach spelen, waarna ze het concert besluiten met een gezamenlijk werk (dat vaak op Bach geïnspireerd is of zijdelings met hem te maken heeft).

Zondag 13 februari – 12:00 uur

De jonge talentvolle Alexander de Bie volgt momenteel aan het Weens conservatorium twee hoofdvakken, piano en orgel. Beide instrumenten zal hij ook in de Kruiskerk bespelen.

Zaterdagavond 12 maart – 19:30 (?) uur

Het Bach Ensemble Amsterdam bereidde zich in februari 2019 voor op uitvoeringen van de Bachs Matthäus Passion, onder andere in de Kruiskerk. Corona gooide in 2019 en 2020 roet in het eten. Nu wordt alsnog Bachs Große Passion door hen uitgevoerd samen met solisten. De leiding heeft Paulien Kostense. Toegang wordt nog bekend gemaakt..

Zondag 20 maart – 12:00 uur

Het bekende Vespucci-strijkkwartet bestaande uit Lisanne Soeterbroek en Ruña ’t Hart viool, Stephanie Steiner, altviool en de Amerikaanse cellist Douw Fonda, zal spelen. Het programma wordt nog nader bekend gemaakt.

Zondag 1 mei – 12:00 uur

Henk Trommel, organist van de Kruiskerk en zijn zoon Leonard Trommel, cellist in Bremen, spelen muziek die in de nazi-tijd verboden was. Niet alleen de Joodse musici mochten toen hun vak niet uitoefenen, ook werk van Joodse componisten – nog levend of allang overleden – mocht niet uitgevoerd worden. Een selectie van deze ‘verboden muziek’ horen we in dit concert.