Muziekprogramma

Programma van Muzikale Vespers en Kruiskerkconcerten in het seizoen 2020 – 21

In deze ‘coronatijd’ wordt eenmaal per maand een concert met kamermuziek gegeven op zondagmiddag om 16:30 uur. De concerten duren ongeveer een uur. Aanmelding vooraf is verplicht (mail naar concert@amstelveen.nl). Alle aanwezigen worden geregistreerd, er wordt naar hun gezondheid gevraagd en zij krijgen een plaats toegewezen. Omdat er maar weinig ruimte is voor publiek (50 à 60 mensen) en we professionele musici een redelijke vergoeding willen betalen, vragen we per bezoeker € 10,- entree (voor jongeren tot 25 jaar € 5,-).

Muzikale Vespers

Zondag 25 oktober – 16:30 uur

In deze vesper wordt o.a Der Friede sei mit dir (BWV 158) uitgevoerd door de Vesperscantorij en een barokorkest onder leiding van Henk Trommel. Liturg is ds Sieb Lanser.

Zondag 15 november – GAAT NIET DOOR

Koor en orkest van Het Bach Ensemble Amsterdam brengt onder leiding van Paulien Kostense van Johann Sebastian Bach de cantate Ich glaube, lieber Herr, hilf meinem Unglauben (BWV 109) en het motet O Jesu Christ, meins Lebens Licht (BWV 118). Henk Trommel is organist. Liturg is ds Niek Scholten.

Zondag 13 december – 16:30 uur

De Vesperscantorij en een barokorkest brengen onder leiding van Henk Trommel het Magnificat van Francesco Durante en een kleine cantate van Wolfgang Carl Briegel. Liturg is ds. Fokko Omta.

Zondag 10 januari – 16:30 uur

De muziek in deze vesper wordt verzorgd door het vocaal ensemble Linguae atque Cordis. De muzikale leiding heeft Bert ’t Hart. Het programma is nog niet bekend. Henk Trommel is organist, ds. Mirjam Buitenwerf liturg.

Zondag 14 februari – 16:30 uur

Ook voor deze vesper is de muziek nog niet bekend, maar wel weten we dat de Vesperscantorij en een barokorkest de muziek zullen verzorgen. Henk Trommel heeft de muzikale leiding. Bettine Siertsema is in deze vesper liturg.

Zondag 21 maart – 16:30 uur

Op deze 235ste geboortedag van Bach brengt de Vesperscantorij van Josef Rheinberger, een Duits componist die een groot bewonderaar was van de cantor van de Leipziger Thomaskirche, een romantische versie van het middeleeuwse Stabat mater dolorosa. Henk Trommel leidt de Vesperscantorij. Liturg is ds. Hanna Rijken.

Zondag 11 april – 16:30 uur

In april 2019 zou Bert ’t Hart Bachs Du Hirte Israel, höre (BWV 104) met zijn koor Linguae atque Cordis uitgevoerd hebben. Vanwege ‘corona’ was toen de Kruiskerk gesloten. Nu alsnog deze prachtige cantate gemaakt voor de Goede Herderzondag, de 2e na Pasen. Organist is Henk Trommel. Liturg: ds. Bert Kozijn.

Zondag 6 juni – 17:00 uur

Koor en orkest van Het Bach Ensemble Amsterdam voeren in deze muzikale vesper de muziek uit. Welke, wordt nog bekend gemaakt. Paulien Kostense heeft de mzuikale leiding, ds. Niek Scholten de liturgische. Henk Trommel is organist.

Zondag 20 juni – 16:30 uur

We sluiten een seizoen met muzikale vespers volgens onze gewoonte af met een Choral Evensong. Het Vocaal Theologen Ensemble zingt de prayers, hymns en anthem, het Magnificat en het Nunc dimittis. Hanna Rijken dirigeert, Sebastiaan ’t Hart speelt orgel en liturg is ds Sytze de Vries.

Kruiskerkconcerten

Zaterdag 26 september – 16:30 en 19:30 uur

Koor en orkest van het Bach Ensemble Amsterdam brengen drie werken uit de barok over psalm 130. Van Bach wordt uitgevoerd Aus der Tiefe ruf ich (BWV 131), van Graupner Aus der Tiefe rufen wir () en van De Mondonville het grand motet De profundis. De toegang € 17,50 kan bij de ingang contant of met de pin betaald worden. Aanmelden bij concert@kruiskerk-amstelveen.nl.

Zondag 4 oktober – 16:30 uur

De zeer getalenteerde Ierse pianist Seán Morgan Rooney speelt twintigste-eeuwse werken van Berio, Berg, Ravel en Strawinsky. Toegang € 10,- (jongeren tot 25 jaar € 5,-). Aanmelden: concert@kruiskerk-amstelveen.nl.

Zondag 11 oktober – 16:30 uur

Ruña ’t Hart,viool, en Kalle de Bie, cello, hebben al vaker in de Kruiskerk een koffieconcert verzorgd. Nu komt ook de Ierse altviolist Martin Moriarty mee. Zij spelen strijktrio’s uit de twintigste eeuw van Oosteuropese componisten: Veress, Bartók en Kurtág. Maar ook een triosonate van Johann Sebastian Bach wordt gespeeld in een bewerking voor strijktrio. Toegang € 10,- (jongeren tot 25 jaar € 5,-). Aanmelden: concert@kruiskerk-amstelveen.nl.

Zondag 1 november – 16.30 uur

Fie Schouten, basklarinet, en Femke Ijlstra, saxofoon, en Marko Kassl, accordeon brengen een verrassend concert met werken uit de 18e t/m de 21e  eeuw. Een Triosonate van Bach, een Tango van Satie, delen uit Sonates van Poulenc en Debussy, hedendaagse werken van Perry Goldstein, Tobias Klein en Nils Imhorst.
Aanmelden is verplicht; u kunt mailen naar concert@kruiskerk-amstelveen.nl. Toegang € 10,- pp kan voldaan worden contant of via het scannen van een QR-code bij de ingang van de kerk.

Zondag 29 november – 16:30 uur

Henk Trommel heeft met Johann Sebastian Bach onder andere gemeen dat ze beiden Dietrich Buxtehude zeer bewonderden. Bach liep in 1705 400 km van Arnstadt naar Lübeck om Buxtehude te horen spelen. Henk Trommel biedt ons deze middag een Buxtehudeprogramma. We horen een selectie van diens orgelwerken en Henk vertelt wat er voor die tijd zo bijzonder en kenmerkend aan Buxtehudes muziek is. Toegang € 10,- (jongeren tot 25 jaar € 5,-). Aanmelden: concert@kruiskerk-amstelveen.nl.

Zondag 17 januari – 16:30 uur

Laurens de Man, piano, en Irene Kok, cello, zijn twee jonge musici die al vaker in de Kruiskerk te gast waren. Wij horen hen graag. Deze keer in onze serie Bach solo, waarvan zoals bekend de formule is dat beide musici een solowerk voor hun instrument van Johann Sebastian Bach spelen, waarna ze het concert besluiten met een gezamenlijk werk (dat vaak op Bach geïnspireerd is of zijdelings met hem te maken heeft). Toegang wordt nog bekend gemaakt. Aanmelden: concert@kruiskerk-amstelveen.nl.

Zaterdag 27 februari – ? uur

Het Bach Ensemble Amsterdam bereidde zich in februari 2019 voor op verschillende uitvoeringen van de Bachs Matthäus Passion, onder andere in de Kruiskerk. Corona gooide roet in het eten. Nu willen ze graag een herkansing: met een heel kleine bezetting wordt Der große Passion door hen en solisten uitgevoerd.  Toegang wordt nog bekend gemaakt. Aanmelden: concert@kruiskerk-amstelveen.nl.

Zondag 28 maart – 16:30 uur

Wie er op dit zondagmiddagconcert zullen spelen blijft nog even een verrassing. Toegang wordt nog bekend gemaakt. Aanmelden: concert@kruiskerk-amstelveen.nl.

Zondag 2 mei – 16:30 uur

Vader en zoon Henk Trommel, orgel / piano, en Leonard Trommel, cello, spelen muziek die in de nazi-tijd verboden was. Niet alleen de Joodse musici mochten toen hun vak niet uitoefenen, ook werk van Joodse componisten – nog levend of allang overleden – mocht niet uitgevoerd worden. Een selectie van deze ‘verboden muziek’ horen we in dit concert. Toegang wordt nog bekend gemaakt. Aanmelden: concert@kruiskerk-amstelveen.nl.

Zondag 9 mei – 16: 30 uur

Het Chimaera-trio, bestaande uit Annemiek de Bruin, klarinet, Irene Kok, cello, en Laurens de Man, piano, komt met een nader bekend te maken programma. Toegang wordt nog bekend gemaakt. Aanmelden: concert@kruiskerk-amstelveen.nl.

Zondag 13 juni – 16:30 uur

Het laatste zondagmiddagconcert van dit seizoen wordt gegeven door het strijkorkest Lundi bleu. Solist zal zijn Emma Roijackers. Dit wordt een benefietconcert waarvan de opbrengst bestemd zal zijn voor de stichting Zambridge. De stichting beijvert zich momenteel voor goed basis- en secundair onderwijs in Senanga in Zambia: de kosten van gebouw, inventaris en leermiddelen zijn voor de ouders, terwijl de salarissen van de leerkrachten door de Zambiaanse overheid worden betaald. Stichting Zambridge helpt de ouders.  De opbrengst van de recette van dit concert waar de musici gratis aan meewerken, is hiervoor volledig bestemd. Het programma en de entreeprijs worden nog bekend gemaakt. Aanmelden: concert@kruiskerk-amstelveen.nl.